Ćeranić: Rezolucija o Srebrenici može samo udaljiti narode u BiH

11
Foto: presscentar.uns.org.rs

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić ocijenio je da cilj najavljene rezolucije o Srebrenici nije pomirenje naroda u BiH i da sporni dokument može doprinijeti samo njihovom međusobnom udaljavanju, te da je pravi odgovor na sve pritiske sutrašnji narodnih skup „Srpska te zove“ u Banjaluci.

– Zločin je zločin i nije ga moguće opravdati, ali svaka politizacija koja ima za cilj pogoršanje odnosa između konstitutivnih naroda u BiH svakako je za kritiku – rekao je Ćeranić.

Prema njegovim riječima, treba podržati sve ono što doprinosi, kako je u Dejtonskom sporazumu napisano, utvrđivanju istine, kažnjavanju odgovornih, pomirenju naroda koje je i najvažnije radi zajedničke budćnosti i daljeg života.

– Bojim se da ova rezolucija nema za cilj pomirenje ovih naroda u BiH, već može doprinijeti samo njihovom međusobnom udaljavanju, neprekidnim dijalozima, ubjeđivanju u sasvim suprotstavljene argumente – rekao je Ćeranić novinarima u Beogradu.

On je ocijenio da je stoga pravi odgovor sutrašnji miting u Banjaluci „Srpska te zove“, dodajući da očekuje da se građani Republike Srpske masovno odazovu.

– Žao mi je što u opozicionim partijama nema sluha za nacionalno jedinstvo i za osjećaj da su svi, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali, podjednako ugroženi i izloženi velikim teškoćama vezano za usvajanje ove rezolucije – rekao je Ćeranić.

Što se tiče procesa protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH, Ćeranić je rekao da je to kraj BiH u smislu zajedničkog života i budućnosti, a opet omeđenog Dejtonskim sporazumom.

Jer, kaže on, ako će nelegalni visoki predstavnik imati takva ovlaštenja da njegova usmena ili pisana riječ predstavlja pravnu normu i ko god da se o nju ogluši može biti krivično gonjen, postavlja se pitanje čemu onda institucije kao što su parlament BiH, Narodna skupština Republike Srpske, vlade i slično „kada imamo nekoga ko ima carska ovlaštenja“.

Ćeranić je naveo da je riječ o političkom procesu Dodiku koji ima za cilj političku eliminaciju predsjednika Republike Srpske i derogiranje institucija Srpske zarad ratnih ciljeva Alije Izetbegovića.