Cicović: BiH klasična kolonija zapadnih sila

5
Foto: presscentar.uns.org.rs

BiH je zapala u ćorsokak iz kojeg ne zna da se vrati i nađe svoj put kao slobodna zemlja tri naroda i dva entiteta, a taj bezizlaz načinio je od nje klasičnu koloniju zapadnih sila, rekao je šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović na tribini u Beogradu „Dekolonizacija BiH i samoopredjeljenje Srpske“.

Cicović je na početku tribine u pres-centru Udruženja novinara Srbije istakao da su stranci za četvrt vijeka pravnim nasiljem učinili da vlast u Federaciji BiH postane zavisna o stranoj sili, što Republiku Srpsku polako gura iz BiH, ma koliko je istovremeno za sve i svašta napadali.

– Imajući u vidu da je političko Sarajevo opredijeljeno za trajno tutorstvo Zapada, dekolonizacija BiH je, ipak, moguća samo u Republici Srpskoj, gdje su rukovodstvo i narod trajno opredijeljeni za slobodu – rekao je Cicović.

On je podsjetio da su u Srpskoj u tom pravcu već činjeni i čine se koraci vrijedni pažnje kao što su nepriznavanje neustavnih poteza dosadašnjih visokih predstavnika i ovog samozvanog, neprihvatanje neustavnih odluka Ustavnog suda, odbijanje bilo kakve komunikacije sa ambasadorima i drugim predstavnicima Zapada koji ne poštuju Republiku Srpsku i Ustav BiH.

– Velike i sve brže promjene u svijetu, prekomponovanje ekonomskih, političkih i vojnih činilaca sa narastanjem i širenjem multipolarnosti od istoka, preko juga pa na zapad, sve očiglednije utiču i na odnose u BiH, tako da ukoliko političko Sarajevo i Federacija BiH ne shvate značaj dekolonizacije – samoopredjeljenje Republike Srpske biće sve bliže ostvarenju – naveo je Cicović.

On je ocijenio da bi moguća dekolonizacija BiH zahtijevala iskren i sadržajan dogovor predstavnika tri naroda i dva entiteta.

Cicović je podsjetio da Dejtonski sporazum u Aneksu četiri, koji je Ustav BiH, garantuje svakom entitetu pravo na sve državne funkcije i ovlaštenja koja ovim ustavom nisu izričito dodijeljna institucijama BiH.

Tribinu organizuju informativno-politički portali „Sve o Srpskoj“ i „Fakti“, uz podršku Predstavništva Republike Srpske.

Na tribini će govoriti i bivši ministri spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović i Živadin Jovanović, politikolozi Nenad Kecmanović, Aleksandar Pavić, Dušan Proroković i Srđan Perišić, istoričari Dragomir Anđelković i Aleksandar Raković, stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić, novinar Siniša Ljepojević i urednik portala „Sve o Srpskoj“ i „Fakti“ Đuro Bilbija.