Cicović: Sačuvati identitet jedinstvom i sabornošću

7
Foto: SRNA

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović istakao je da je ovogodišnja manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ posvećena srpskom identitetu, uz poruku da se jedinstvom i sabornošću može sačuvati identitet.

Cicović je na otvaranju ove manifestacije u Narodnom pozorištu u Beogradu podsjetio da je ova, 11. godina „Dana Srpske u Srbiji“, istovremeno prvi korak u drugoj deceniji nastojanja Predstavništva da svake godine u samo sedam dana predstavi Srbiji politiku, privredu, kulturu i umjetnost Republike Srpske.

– Programima koje smo pripremili želimo da u sedam dana ovogodišnje manifestacije pošaljemo jasnu poruku da samo jedinstvom i sabornošću možemo sačuvati svoj identitet, jezik i pismo, kulturu, vjeru i tradiciju – naveo je Cicović.

On je rekao da se to odnosi i na očuvanje narodne i državne politike, škola i univerziteta gdje je širenje znanja bez granica i vaspitavanje mladih u svetosavskom duhu garancija budućnosti srpskog naroda – u Republici Srpskoj, Srbiji, Crnoj Gori i rasijanju.

Cicović je naveo da je srpsko narodno stvaralaštvo moralni osnov koji pomaže srpskom narodu da u savremenom svijetu iz svega novog prima ono što je dobro i otvoreno, da srpski narod sarađuje sa svima čije su namjere dobre, a odbacuje ono što se kosi sa njegovim moralnim principima i interesima naroda i države.

– Sve što nam se događa već se suštinski dogodilo i na umjetnički način je kazano u srpskoj epskoj poeziji. Razumijevajući svoju tradiciju i narodno stvaralaštvo razumijemo i razumjećemo svoju sadašnjost i budućnost – istakao je Cicović.

On je napomenuo da su i ove godine, kao i do sada, u programu manifestacije zastupljeni svi krajevi Republike Srpske i da će tako stići u gradove i opštine Srbije od Subotice do Niša.

Svečanom otvaranju „Dana Srpske u Srbiji“, koje organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu, prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, te premijer Srpske Radovan Višković.

U ime Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija predviđeno je da skup blagoslovi vikarni episkop jegarski Nektarije, u ime Srbije obratiće se premijer Ana Brnabić te srpski član Predsjedništva BiH.

Manifestaciju će zvanično otvoriti predsjednik Srpske.

Svečanosti prisustvuju najviši predstavnici Srpske i Srbije, ministri u vladama Srbije i Republike Srpske, predstavnici Pokrajinske Vlade Vojvodine, generali vojske i policije dvije države, akademici, istaknuti umjetnici, privrednici i druge zvanice.

Programi u okviru manifestacije biće nastavljeni sutra u Beogradu i Novom Sadu, a narednih dana i u Kragujevcu, Kraljevu, Zrenjaninu, Kruševcu, Subotici, Somboru, Čačku i Bajinoj Bašti.

Manifestacija će biti svečano zatvorena u utorak, 26. septembra, u Narodnom pozorištu u Nišu.