Cicović: Učiniti sve da se u Srbiji čuje za pravno nasilje nad Republikom Srpskom

9
Foto: presscentar.uns.org.rs

Šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović izjavio je, povodom optužnice Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, da ovo predstavištvo čini i činiće sve da se u Srbiji čuje za nepravdu i pravno nasilje kojima su izloženi Srpska i njene institucije.

– Upoznajemo medije, istaknute pojedince, nevladine organizacije sa sjedištem u Srbiji, zavičajna udruženja i ostalu javnost u Srbiji o antiustavnim mjerama i postupanjima koje se u ovom trenutku provode protiv naših zvaničnika i institucija, protiv Republike Srpske i srpskog naroda – rekao je Cicović.

On je za Srnu istakao da će Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu koristiti sve resurse i kontakte da predstavi i pokaže istinu i borbu srpskog naroda za očuvanje Republike Srpske i njene ustavne pozicije u okviru BiH i njenog na izborima izabranog predsjednika.

Navodeći da ove optužnice ne predstavljaju ništa novo kada je riječ o BiH, on je ukazao na to da je u BiH pravno nasilje počelo odmah nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma i svih 11 aneksa, posebno Aneksa četiri koji je Ustav BiH.

– Od tada u BiH ne važi ni Ustav, ni zakon, naročito kada je Republika Srpska i srpski narod u pitanju, od tada u BiH, jednostavno rečeno, „ne stanuje pravda“ – rekao je Cicović.

Prema njegovim riječima, dovoljno je da se pogleda Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i ovaj slučaj je potpuno jasan, jer Kristijan Šmit nije imenovan odlukom Savjeta bezbjednosti UN za visokog predstavnika.

– A i da je imenovan odlukom Savjeta bezbjednosti UN, zadatak visokog predstavnika nije da se bavi zakonodavnim poslovima, da donosi zakone, propise i pravne norme, već da nadgleda sprovođenje mirovnog rješenja, koordiniše aktivnosti civilnih organizacija i agencija u BiH radi objezbeđenja efikasnog sprovođenja civilnih aspekata mirnog rješenja – naveo je Cicović.

On je istakao da postupanje Tužilaštva i Suda BiH po odlukama i zakonima koje je nametnuo nelegalni i nelegitimni takozvani visoki predstavnik predstavlja još jednu nezakonitu radnju i političku odluku koja ne poštuje Ustav, pravo i pravni poredak BiH.

– Nije dobro za opstanak i budućnost BiH to što njome upravljaju oni koji nisu izabrani na izborima, već oni koji ne žive u BiH, a došli su u BiH da je prepravljaju po svojoj mjeri i u funkciji svojih interesa – ocijenio je Cicović.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Šefovi predstavništava Republike Srpske u inostranstvu pružili su bezrezervnu podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i instituciji koju predstavlja u, kako su istakli, ključnom trenutku za odbranu Srpske, jer smatraju da podizanje optužnice protiv predsjednika Republike predstavlja pravno i političko nasilje.