Cikotić ponovo u optužnici za ratni zločin nad bugojanskim Hrvatima

37
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Selmo Cikotić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara, će odlukom Tužilaštva BiH biti vraćen u optužnicu za ratne zločine protiv hrvatskog civilnog stanovništva na području Bugojna.

Cikotić se vraća u optužnicu za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u predmetu „Dževad Mlaćo i ostali“, iz koje je nezakonito brisan prije dvije godine, mimo saglasnosti hrvatskih žrtava, piše današnji zagrebački Večernji list, izdanje za BiH.

– Obavještenje o uvažavanju pritužbe na naredbu o obustavljanju istrage protiv Cikotića koju potpisuje Gordana Tadić, glavni tužilac, ovih dana stiže na adrese hrvatskih žrtava iz Bugojna, 51 svjedoka Tužilaštva BiH u predmetu „Dževad Mlaćo i ostali“ – naveo je Večernji list.

Bruno Božić, advokat grupe bugojanskih Hrvata, svjedoka zločina koji su podnijeli žalbu Tužilaštvu, dobio je, takođe, ovo obavještenje, na osnovu kojeg ocjenjuje da to znači da se, po svemu sudeći, Cikotiću vraća status osumnjičenog za ratne zločine.

– Ne bih prejudicirao dalji tok postupka, ali je svakako dobro da je Tužilaštvo BiH prihvatilo prigovor i da će još jednom, kako je navedeno u njihovom dopisu, razmotriti i ocijeniti sve dokaze prije donošenja konačne odluke u ovom slučaju – rekao je Božić.

Hrvati iz Bugojna smatraju da je Cikotić, ratni komandant Operativne grupe Zapad tzv. Armije BiH, u čijoj je zoni odgovornosti bilo Bugojno, uz predsjednika ratnog Predsjedništva Bugojna Dževada Mlaću, najodgovorniji za etničko čišćenje Bugojna, progon 15.000 Hrvata, 311 ubijenih, brojne zločine i torture, te sistemsku pljačku i uništavanje imovine Hrvata i katoličkih vjerskih objekata.

Hrvati iz Bugojna posebno terete Cikotića i Mlaću zbog okrutnog postupanja prema hrvatskim ratnim zarobljenicima, njih oko 2.000, koji su prošli torture u desetinama bugojanskih logora.