Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa Ajhorstovom i Palmerom

8
Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a u Kancelariji za Evropu i Evroaziju Metjuom Palmerom i direktorkom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za inostrane poslove Angelinom Ajhorst.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te aktivnostima BiH na njenom evropskom putu. Razgovarano je i o izbornoj reformi koja je potrebna za iskorak BiH na putu ka EU. Razmijenjena su mišljenja o pitanjima vladavine prava, provedbi svih presuda domaćih i evropskih sudova koji se odnose na Izborni zakon BiH.

Govoreći o evropskim integracijama, članovi Predsjedništva BiH su ponovili da su opredijeljeni za članstvo u EU, te da je obaveza svih nivoa vlasti da se pojačaju aktivnosti na provođenju reformi koje će poboljšati kvalitetu života svih građana u BiH.

Foto: Predsjedništvo BiH

Važne teme današnjeg susreta su bile ilegalne migracije i borba protiv širenja pandemije KOVID-19. Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili na dosadašnjoj pomoći SAD-a i EU i ponovili stav da Bosna i Hercegovina smatra da je za rješavanje problema ilegalnih migracija najbolji jedinstven EU pristup i sistemsko rješavanje ovoga problema.

Sagovornici su se složili da je potrebno provesti reforme koje će biti usmjerene na održiv i ubrzan ekonomski rast. Istaknuta je važnost regionalno-ekonomske integracije koja bi imala potencijal za veća ulaganja i omogućila slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i pružanja usluga.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Palmer i direktorka Ajhorst su ponovili podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije BiH u aktivnostima BiH ka punopravnom članstvu u EU. Naglasili su da je 2021. godina prilika za promjenu Izbornog zakona, te da će SAD i EU biti saveznici našoj zemlji u rješavanju ovoga pitanja.

Sastanku su prisustvovali i ambasador SAD-a u BiH Erik Nelson i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johan Zatler.