Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa Angelinom Ajhorst

10
Foto: Klix.ba

Generalni direktor za Evropu u Službi za spoljne poslove EU (EEAS) Angelina Ajhorst boraviće u Bosni i Hercegovini od 6. do 7. februara 2024. godine, najavila je Delegacija EU u BiH.

U ime DSG-a za politička pitanja Enrikea Mora, Ajhorst će kopredsjedavati desetim izdanjem sastanka šest političkih direktora EU-Zapadni Balkan, čiji će domaćin biti Ministarstvo spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH 6. i 7. februara u Sarajevu.

Ovaj forum okuplja visoke zvaničnike ministarstava spoljnih poslova Zapadnog Balkana i EEAS-a kako bi razgovarali o aktuelnim pitanjima spoljne politike i načinima za njihovo zajedničko rješavanje.

Ajhorst se ranije danas sastala i sa članovima Predsjedništva BiH, a sastaće se i sa ministrom spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedinom Konakovićem i komandantom EUFOR-a general-majorom Laslom Šticom.

– Nakon odluke Evropskog savjeta iz decembra 2023. godine, da će započeti pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom kada se postigne potrebni stepen usklađenosti sa zahtjevima za članstvo, Ajhorst će iskoristiti sastanke da od predstavnika izvršnih i zakonodavnih organa vlasti u Bosni i Hercegovini zatraži napredak u reformama, s obzirom na to da Komisija podnosi svoj izvještaj o napretku Evropskom savjetu najkasnije u martu 2024. godine – saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Važno da u martu BiH dobije odluku o početku pristupnih pregovora

Članovi Predsjedništva BiH istakli su tokom susreta sa izvršnim direktorom za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst da je od izuzetne važnosti da BiH u martu dobije odluku početku pregovora o pristupanju EU, što je u interesu i regiona i EU.

Tokom susreta Ajhorstova je informisana o naporima koje su domaće vlasti i institucije u BiH učinili u proteklom periodu u ispunjavanju obaveza na evropskom putu, te su članovi Predsjedništva BiH izrazili nadu da će do marta biti ispunjeni i ostali kriterijumi kako bi bila obezbijeđena podrška zemalja članica EU otvaranju pregovora o pristupanju EU.

Članovi Predsjedništva BiH pozdravili su odluku Evropske komisije o donošenju novog Plana rasta za zapadni Balkan, kojim je predviđeno dalje ekonomsko usklađivanje zapadnog Balkana, kroz zajedničko jedinstveno tržište s jedinstvenim tržištem EU, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Ajhorst je istakla da su u Briselu svi iskreno opredijeljeni da pomognu BiH u ispunjavanju preostalih obaveza kako bi u martu bila donesena odluka o početku pregovora o pristupanju EU, navodeći da su neke zemlje članice EU ublažile ranije izražen kritički pristup.

Naglašavajući da treba iskoristiti povoljan trenutak za dobijanje početka pregovora, ona je rekla da konačne odluke vezane za preostale obaveze do marta moraju da donesu lideri u BiH.