Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa austrijskim šefom diplomatije

12
Foto: Predsjedništvo BiH

Članovi Predsjedništva BiH primili su saveznog ministra za evropske i inostrane poslove Republike Austrije Mihaela Linharta.

Na početku susreta članovi Predsjedništva BiH izrazili su dobrodošlicu novoimenovanom ministru inostranih poslova Republike Austrije i čestitali na izboru na novu funkciju.

Ministar je u svom pozdravnom obraćanju kazao da je odabrao Zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu za prvu bilateralnu posjetu izvan Austrije, što potvrđuje da je Bosna i Hercegovina visoki prioritet inostrane politike Republike Austrije. Potvrdio je snažnu podršku Republike Austrije procesu evropskih integracija regiona Zapadnog Balkana, time i Bosne i Hercegovine.

Foto: klix.ba

Bezbjednost i stabilnost cijelog regiona je ono čemu se daje akcenat ovom posjetom, a jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine su neizostavni za stabilnost regiona, kazao je ministar i izrazio uvjerenost da je evropska perspektiva budućnost Bosne i Hercegovine i povezujući faktor za sve procese u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je rečeno da Bosna i Hercegovina i Republika Austrija njeguju tradicionalno dobre i prijateljske bilateralne odnose bez otvorenih pitanja, te da ima osnove za dalji uspješan razvoj sveukupne bilateralne saradnje.

Foto: Predsjedništvo BiH

Pozdravljen je intenzitet kontakata na na visokom i najvišem nivou, što svakako doprinosi daljem razvoju ukupnih bilateralnih odnosa i izražena nada da će biti nastavljen i ubuduće. Nakon ove dvodnevne posjete ministra inostranih poslova Austrije, u ponedjeljak je predviđena posjeta predsjednika Parlamenta, a u decembru posjeta predsjednika Austrije Bosni i Hercegovini, što ide u prilog zainteresovanosti i podršci Republike Austrije za Bosnu i Hercegovinu i njen napredak.

Takođe, izražena je podrška angažmanu i radu austrijskog i ujedno najvećeg kontingenta u međunarodnim mirovnim snagama EUFOR Altea, koju i predvodi godinama.