Čolak: Dok je stranih sudija i OHR-a ne može se govoriti o suverenosti BiH

15
Foto: vecernji.ba

Delegat u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) izjavio je Srni da dok god BiH ima strane sudije i OHR ne može govoriti o izgrađenosti institucija i suverenosti, te da ne zna zbog čega kod onih koji tvrde da se najviše zalažu za državu BiH postoji strah od toga.

Čolak ističe da u BiH mora postojati dijalog da bi se izašlo iz situacije stalne krize koja samo mijenja oblik.

– Potrebno je što prije sjesti i pokušati postići dogovor u vezi sa izmjenom zakona o Ustavnom sudu BiH. U Ustavu BiH piše da istekom roka od pet godina od imenovanja prvih stranih sudija koje je u Ustavni sud BiH imenovao Evropski sud za ljudska prava, Parlamentarna skupština BiH može drugačije riješiti imenovanje stranih sudija u Ustavni sud BiH – istakao je Čolak.

On smatra da se to pitanje može riješiti donošenjem zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Ovaj dio o strancim sudijama može se riješiti zakonom. Čude me izjave pojedinih zvaničnika i stranaka iz Sarajeva koji tvrde da se to ne može riješiti i da je potrebno mijenjati Ustav BiH. To nije tačno. Može se riješiti ako ima političke volje – istakao je Čolak koji je dugo godina obavljao i dužnost ministra pravde u Savjetu ministara.

On je podsjetio i da je Evropska komisija rekla da u reformi Ustavnog suda BiH poseban akcenat treba staviti na strane sudije, dodavši da se i kroz te preporuke treba tražiti rješenje.

– Moramo preuzeti odgovornost i biti vlasnici procesa, sami ih kreirati i tražiti rješenja. Dok god imamo strane sudije i OHR ne možemo govoriti o izgrađenosti institucija i suverenosti. Ne znam zbog čega kod onih koji tvrde da se najviše zalažu za državu BiH postoji strah od toga – ističe Čolak.

Čolak nije želio da komentariše prijetnje pojedinih međunarodnih zvaničnika srpskim predstavnicima i svima koji podržavaju prijedloge u vezi sa reformom Ustavnog suda BiH.

– Kada je riječ o institucijama, mi se ponašamo na način da treba da gradimo institucije. Treba podržavati ono što piše u Ustavu BiH i zakonima i u tom smislu nastojati da popravljamo stvari – poručio je Čolak.