Ćorić: Ukidanje rominga – doprinos razvoju zemalja zapadnog Balkana

23
Foto: Nedeljko Ćorić

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je Srni da će ukidanje rominga na zapadnom Balkanu, koje je od danas na snazi, doprinijeti lakšoj komunikaciji i razvoju ekonomije zemalja regiona.

Ćorić je istakao da je cilj resornog ministarstva brža i jeftinija komunikacija, te izrazio zadovoljstvo jer se od danas ukida roming između Srbije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije.

On je pojasnio da za građane, ali i privrednike, ovo podrazumijeva smanjenje troškova i dostupniju uslugu.

– Naši ljudi su orijentisani prema Srbiji i Crnoj Gori, naročito ovih dana kada odlaze na godišnje odmore i ovo je za njih veliko olakšanje. Ovo otvara mogućnosti većeg privlačenja turista i kod nas, veće razmjene robe i putnika, bolju povezanost tržišta, unapređenje saradnje – rekao je Ćorić.

On je napomenuo da počinje puna primjena Sporazuma o sniženju cijena usluga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama koji su zemlje zapadnog Balkana potpisale 2019. godine.

– „Roming kao kod kuće“ znači da korisnici mobilne telefonije od danas neće plaćati dodatne naknade za pozive, sms poruke i korišćenje mobilnog interneta tokom boravka u nekoj od zemalja zapadnog Balkana, tako da će građani usluge svojih telekom operatera po istim cijenama moći da koriste u bilo kojoj od ovih zemalja – pojasnio je Ćorić.

On je napomenuo da nije bilo lako doći do realizacije ovog sporazuma, te da je mnogo preduslova trebalo ispuniti.

– U prethodnom periodu svi smo bili na istom zadatku, svako u domenu svojih nadležnosti uključen u ostvarenje zajedničkog cilja. Potpisan je sporazum, regulator je precizirao uslove, telekom operateri izvršili izmjene i dopune cjenovnika i od danas kreće jedno novo digitalno doba za sve nas – rekao je Ćorić.

On je zemljama potpisnicama Sporazuma čestitao na uspješno obavljenom zadatku, te dodao da se neće na tome stati.

– Cilj nam je približiti se otvorenom tržištu Evropske unije i snižavanju cijene rominga sa evropskim zemljama – rekao je Ćorić.