Ćosić: Današnja BiH ne baštini tradiciju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH

39
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je večeras da 25. novembar ne može biti dan državnosti BiH, jer je riječ o zemlji koja ne baštini tradiciju BiH iz bivše Jugoslavije.

Ćosić je naglasio da poštuje sve što je vezano za antifašizam, ali da današnja BiH ne može ZAVNOBiH (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) slaviti kao Dan državnosti.

– Da ste me pitali prije 25 godina kada sam bio Titov pionir, tada bih rekao da je to Dan državnosti u okviru bivše Jugoslavije, ali danas to nije taj dan i mi to (Republika Srpska) tako doživljavamo – istakao je Ćosić.

Ćosić je podsjetio da je prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu, BiH sastavljena od dva entiteta – Republikee Srpske i Federacije BiH, kao i Brčko distrikta, te da ne postoji zakon o državnim praznicima na nivou BiH.

– Ako je 25. novembar vezan za 1943. godinu, zašto se onda 1. mart 1992. godine slavi kao dan nezavisnosti? Mislim da se nezavisnost i državnost povezuju. Ja uvažavam mišljenje svih ljudi koji slave i ja shvatam njihova osjećanja, ali ja lično ne doživljava taj dan kao svoj praznik – rekao je Ćosić.

Kada je riječi o saradnji Istočnog Sarajeva i Sarajeva, Ćosić je rekao da su ta dva grada naslonjeni jedan na drugi i da ne postoji alternativa saradnji.

– To što imamo različita mišljenja po pitanju nekih drugih stvari, mislim da ne postoje prepreke da sarađujemo. Postoji velika međusobna fluktuaciju ljudi, robe, usluga, transporta, sporta i nevladinog sektora, tako da su ova dva grada „osuđena“ na saradnju, koja treba da bude što bolja i da imamo što više dobrih stvari, a što manje negativnih i različitih mišljenja – poručio je Ćosić.

On je dodao i da je za prethodnih osam godina, koliko je bio načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, imao dobru saradnju sa načelnicima sarajevskih opština, te da je bilo zajedničkih stvari koje su rješavali.

Ćosić je naglasio da mu iz Banjaluke nije branjena saradnja sa Sarajevom, ali da je imao zahtjev da se sarađuje na ravnopravnim osnovama, uz puno uvažavnje.

Govoreći o cijenama nekretnina u Istočnom Sarajevu, Ćosić je rekao da su one trenutno nešto niže nego u Sarajevu, s im da očekuje da će se vremenom izjednačiti.