Ćosić: Napad na Ilidži je rezultat histerije političkog Sarajeva

18
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je Srni da su napad na roditelje mladih fudbalera iz Srbije i skandiranje „Ubij Srbina“ u Sarajevu rezultat neprestane histerije političkog Sarajeva prema svemu što je srpsko.

– Sva histerija oko Dana Republike, sva histerija koja posljednjih godina prati političko Sarajevo, dovodi do toga da se među radikalnim grupama ljudi stvara negativna atmosfera – rekao je Ćosić i poručio da oni koji dovode do ovakvog stanja treba da se zapitaju.

Ćosić je napomenuo da svaki dan u Istočnom Sarajevu i na Jahorini boravi određeni broj Bošnjaka iz Sarajeva, ali da se nikada ništa slično nije desilo.

– Mi ne širimo mržnju za razliku od političkog Sarajeva. Nadam da je ovo sinoć izolovan incident, da je jedna mala grupa huligana dovela do toga da se ugroze djeca i roditelji iz Srbije – rekao je Ćosić.

On je izrazio očekivanje da će počinioci koji su pohapšeni biti adekvatno i što prije biti osuđeni.

– To bi bio pokazatelj da sistem funkcioniše. Svako otezanje ostaviće prostor da se ovako nešto ponove – rekao je Ćosić.

On je zaključio da, nakon napada na Ilidži, sva priča o suživotu, koju političari iz Sarajeva pokušavaju da protežiraju, pada u vodu.

Jedna osoba iz Beograda povrijeđena je juče nožem u hotelu u sarajevskom naselju Ilidža, kada su maskirani huligani napali grupu roditelja mladih fudbalera Fudbalskog kluba Zvezdara iz Beograda koji učestvuju na međunarodnom turniru.

Na meti je bio jedan od roditelja koji je nosio zastavu na kojoj je ćirilicom pisalo „Zvezdara“.

Napadu je prethodio još jedan incident kada je grupa osmogodišnjaka iz Splita skandirala „Ubij Srbina“ za vrijeme utakmice protiv srpskih vršnjaka.