Čović: I u vrijeme epidemije neko želi da ovlada BiH

7
Foto: Dragan Čović

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da ni u vrijeme epidemije virusa korona nisu prestale aspiracije da neko ovlada prostorom BiH i Federacije BiH.

– Ustav BiH zagovara ravnopravnost konstitutivnih naroda i drugih žitelja. Na tim osnovama ćemo graditi BiH u mjeri u kojoj nam pomogne virus korona da zbijemo redove i tražimo zajednička rješenja – rekao je za Televiziju N1, Čović, koji je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Komentarišući političke trzavice i u vremenu epidemije, on je istakao da će toga biti, kao što je bilo i u vezi sa Centralnom izbornom komisijom BiH, kada je SDA pokušala da “solira” bez partnera.

– Slično sada na federalnom nivou. Neko vas ne konsultuje kao partnera, a želi da učestvuje u nečemu. Što prije se oslobodimo takvih potreba da neko bude dominantan i da nameće rješenja – lakše ćemo riješiti problem – rekao je Čović.

On smatra da je potrebno napraviti plan kako sačuvati privredu, uključujući mala, srednja i velika preduzeća u FBiH, te sačuvati finansijske tokove u vrijeme epidemje virusa korona.

Čović je rekao da slijede razgovori sa sindikalnim predstavnicima, privrednim komorama i drugim organizacijama kako bi se prevazišli problemi.

– Mislim da ćete sutra na Vladi FBiH imati paket mjera kako danas vidimo borbu sa korona virusom – najavio je Čović.

On je dodao da je sa predsjednicima SDA Bakirom Izetbegovićem i SBB-a Fahrudinom Radončićem u svakodnevnom telefonskom kontaktu u zajedničkom traženju rješenja.

– Možda neće svi biti zadovoljni rješenjima, ali ako uradimo prvi korak – sljedeće sedmice možemo to brusiti – zaključio je Čović.