Čović: Incko došao kao prijatelj, a odlazi kao neko ko je unazadio BiH

9
Foto: Klix.ba

Valentin Incko, visoki predstavnik, koji za koji dan odlazi iz BiH, značajno je unazadio sve projekte u BiH, rekao je na konferenciji za novinare Dragan Čović, lider HDZ-a, i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH.

Čović je odgovarajući na novinarsko pitanje rekao da nema ništa kazati o Incku.

– Valentin je u BiH došao kao prijatelj, bojim se da odlazi kao neko ko je značajno unazadio sve projekte u Bosni i Hercegovini. Mislim da zadnjih godina djeluje s jedne platforme – neke politike koja nije politika BiH – rekao je Čović, dodajući da to nema veze s posljednjom odlukom koju je nametnuo.

Očekuje da će s Kristijanom Šmitom biti vrlo dobra saradnja.

– Očekujem da bh. vlast preuzme odgovornost za posao. Prijatelji nam pomažu da se stabilizujemo, ali mi moramo preuzeti odgovornost. Volio bih da prijatelji izvana na sličan način razmišljaju – rekao je Čović.

On je rekao da je činjenica da vodimo rasprave koje se tiču vremena rata i sličnih tema, „a u drugi plan se stavljaju evroatlantski put zemlje, odnosno Izborni zakon koji smo trebali uveliko privesti kraju“.

– Iz HDZ-a i HNS-a smo rekli da nastavljamo tražiti rješenja kako da profunkcioniše ovaj prostor da ne bismo ušli u još dublju krizu, a naznake takve krize čujemo svaki dan – rekao je Čović.

Naglasio je da je imao nekoliko sastanaka s međunarodnim i domaćim zvaničnicima, koji su bili vrlo produktivni.

Na pitanje novinara ko se s kim sastaje vezano za bojkot i kako to razriješiti, Čović je rekao da je danas imao tri-četiri sastanka i s međunarodnim predstavnicima i s predstavnicima stranaka i da će se nastaviti, ali „dalje od očiju javnosti, jer je više štete nego koristi ako se bude sastančilo pred očima javosti“.

– Nastavićemo i dalje te razgovore i mislim da je avgust dobar period da pokušamo postići dogovore i iskoristiti ovo vrijeme – rekao je Čović.

Na upit novinara jesu li Srbi krivi za neodržavanje sjednica Parlamentarne skupštine i Savjeta ministara, Čović je rekao da nisu Srbi jedino odgovorni što danas nije održana sjednica Savjeta ministara, te da se to tako ne može reći.

– Moramo razumjeti, postoje resori i podijeljeni su između naroda i ti ljudi moraju sjesti i dogovarati se. Svi oni koji žele izbjeći neke odluke ne dođu na sjednicu isto tako je danas prolongirana sjednica i ne mislim da je samo jedna strana odgovorna za nešto u BiH – kazao je Čović.

Tvrdi da nije realno praviti zahvate na Ustavu jer su daleko od dvotrećinske većine.

– Moramo stabilizovati odnose i ne može meni neko reći da sam fašista, jer je BiH moja zemlja, i ne može mi niko reći da je više voli od mene – rekao Čović.

Takođe, ističe da je bez dogovora tri naroda, sve drugo utopija i da će se samo vrtjeti u krug.

Očekuje od međunarodne zajednice da pomognu, ali da narodi u BiH treba da donose odluke.

– Ko je počinio zločin treba reći pravosudna institucija koja je mjerodavna, a ne neke insitucije koje neko pokušava graditi na familijarnoj bazi – rekao je Čović.