Čović: Postizanje dogovora o reformi izbornog zakonodavstva je imperativ

47
Foto: klix.ba

Postizanje dogovora o reformi izbornog zakonodavstva je imperativ za rješavanje mnogih pitanja u „potencijalnoj izbornoj godini“, izjavio je predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović.

Čović je poručio da bi to relaksiralo odnose kada je u pitanju politička kriza.

– Članovi zajedničkog kolegijuma oba doma parlamenta BiH razgovarali su danas sa specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Metju Palmerom i direktorom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Ajhorst o četiri prioriteta kada je riječ o izbornoj reformi. Tom prilikom, informisali su goste o onom što danas imamo realno u BiH, odnosno o nefunkcionisanju izvršne i zakonodavne vlasti na nivou BiH i svih problema, iskušenja i izazova koje imamo u socijalnom ekonomskom i političkom aspketu – rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, na sastanku je posebno bilo riječi o tome šta je neophodno riješiti tokom predstojećih susreta sa Palmerom i Ajhorst u Sarajevu i Neumu kako bi se konačno postigao dogovor i realizovao sporazum iz Mostara koji se tiče Izbornog zakona.

– Treba implementirati i presudu Ustavnog suda BiH i sve odluke Suda za ljudska prava u Strazburu i obezbjediti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. Pored toga, potrebno je napraviti i ograničene izmjene Ustava – istakao je Čović.

On je poručio da „to treba učiniti u mjeri u kojoj je moguće osigurati integritet izbornog procesa, što bi značilo rješenja tehničkih problema kako bi izbjegli nesporazume u izbornom procesu, odnosno da svaki glas građana BiH na adekvatan način bude prepoznat“.

– Neophodno je obezbjediti i funkcionisanje FBiH, što su četiri prioriteta o kojima je razgovarano tokom sastanka. To su ta četiri prioriteteta, naš dogovor za domove naroda i Predsjedništvo BiH, ograničene ustavne promjene. Nadam se da imamo dovoljno vremena da to možemo napraviti sa partnerima. Jasno su nam stavili do znanja da to moramo mi da uradimo, a da su oni tu da nam pomognu – izjavio je Čović,

Čović je dodao da se nada „da će u narednim danima i predstavnici medija dati doprinos da se stvori pozitivna klima u smislu traženja rješenja“.

– To je jedan od prioriteta za sve ono što maštamo o našem evroatlantskom putu – poručio je on.

Čović smatra da bi se dogovorom o Izbornom zakonu relaksirali odnosi i kada je u pitanju politička kriza nakon čega bi, kako je naveo, BiH sa pravom mogla da traži kandidatski status za EU.