Čović: Realno da do kraja naredne sedmice budu usaglašena tri zakona

4
Foto: FENA

Lider HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da je realan termin da u narednih sedam dana, a najkasnije do kraja naredne sedmice budu usaglašena tri zakona – o Sudu BiH, o sukobu interesa i izborni zakon.

– Svako je dao jednu osobu koja može kompetentno pregovarati i konsultovati se sa svojim političkim opcijama kako bi se to sve usaglasilo. Ako to uspijemo, onda bi krajem naredne sedmice održali sastanak u Mostaru kako bi taj posao bio potpuno završen. Savjet ministara i parlament bi onda održali hitnu sjednicu da to sve usvoje i da mi ispoštujemo to sve što smo dogovorili – rekao je Čović.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka lidera parlamentarnih stranaka koje čine većinu na nivou BiH u Sarajevu, rekao da je ostalo još par programa koje Savjet ministara može raditi u dogovoru sa svim opcijama, s obzirom na to da oni ne idu na parlament, kako bi zaista do kraja februara završili sve.

– Uslov je da vrlo jasno znamo s naše strane, ako ovo sve završimo, a čini mi se da možemo, da imamo precizan termin, datum otpočinjanja procesa pregovora (sa EU) – rekao je Čović.

On je istakao da su prvih sat vremena sastanka posvetili analizi zaključaka iz Laktaša, jer je bilo različitih spekulacija oko toga.

– Čini mi se da je atmosfera bila dobra i nadam se da će i mediji na adekvatan način pratiti tu atmosferu kako je ne bi kontaminirali kao što je bilo dan ili dva nakon izvrsnog razgovora u Laktašima – rekao je Čović.

Lider HDZ-a BiH je istakao da je zakon o sprečavanju pranja novca već formalno završio svoj put i „ne diraju ga više“.

Sastanak lidera parlamentarnih stranaka koje čine većinu na nivou BiH održan je u zgradi Parlamentarne skupštine u Sarajevu.

Sastanku su prisustvovali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, te lideri „trojke“ koju čine predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Radovan Višković, te predsjednici Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i Demosa Nedeljko Čubrilović.

Prisutni su bili i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir, ministar pravde Srpske Miloš Bukejlović, te ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.