Čović: Vrijeme da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH

39
Foto: M. Tabaković/Avaz.ba

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da ova stranka podržava pristup da državljani BiH moraju biti u svim institucijama izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti, pa i u Ustavnom sudu BiH, te da je došlo vrijeme da strane sudije moraju otići iz te pravosudne institucije.

On je naglasio da u BiH postoji mnogo stvari koje je potrebno reformisati, a jedna od njih je kompletno područje pravosuđa i Ustavni sud.

– Činjenica je da tri predstavnika međunarodnih institucija već više od 20 godina egzistiraju u Ustavnom sudu i da je došlo vrijeme da BiH mora u tom sudu imati devet predstavnika tri konstitutivna naroda. Da bi se to desilo moramo donijeti adekvatne zakone u parlamentarnoj proceduri i za to nam je potreban konsenzus – izjavio je Čović za TV Herceg-Bosne.

Čović je naveo da je potrebno shvatiti da BiH, ako želi da bude dio evropskih integracija, ne može biti dio protektorata.

Prema njegovom mišljenju, situacija nastala posljednjih dana oko Ustavnog suda BiH, biće motiv da se pokrenu i druge reforme.

– Hrvatski narodni sabor i HDZ BiH stajaće iza pristupa da državljani BiH moraju biti u svim institucijama izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti, pa i u Ustavnom sudu BiH – naveo je Čović.

Komentarišući optužbe da zajedno sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom ruši BiH, Čović je naveo da se pozivanjem na poštivanje Ustava BiH nikako ne može rušiti, ali da ima mnogo onih koji žele da je BiH samo njihova zemlja.

– Taj njihov patriotizam i probosanska opredjeljenja su ništa drugo nego brutalno dijeljenje odnosa na način da se ona dezintegriše i ostane pod upravom nekih međunarodnih institucija kako bi se njima olakšalo da dođu do onoga što zovu građanskom zemljom, a tome bi mogli dodavati puno drugih stvari – poručio je Čović.

Lider HDZ-a je naglasio da BiH može biti samo zajednica ustavno jednaka tri konstitutivna naroda, predstavljena kroz legitimne predstavnike.