Crna Gora brani pravoslavlje: Da zemlju razgrnu, litije stati neće

154
Foto: Vijesti.me

U Crnoj Gori se nastavljaju molitvene šetnje u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je od 8. januara na snazi.

Podsjetimo, odlukom Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, odlučeno je da se litije i molebani održavaju četvrtkom i nedeljom.

Pljevlja

I večeras je u Pljevljima organizovana litija ulicama grada u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Litiju je predvodio vladika Mileševske eparhije Atanasije, i iguman manastira Sopoćani arhimandrit Teoktist.

Prije molitvenog hoda Atanasije i Teokstist služili su moleban u crkvi Svete Petke.

Foto: Vijesti.me

Obraćajući se okupljenima Teostist je kazao da će Bog dati da se sve ovo završi kako treba.

– Svi znamo zašto smo ovdje, zašto se molimo Bogu, i zašto se molimo za naše svetinje. Mi ne možemo bez naših svetinja, kao što naše svetinje ne mogu bez nas zato što smo mi jedno.

Vladika Atanasije odlikovao je episkopskom gramatom Infiniti studio i njegove vlasnike Marka i Žarka Pejovića i Veselina Dragaša koji, kako je obrazloženo, svojim kamerama na objektivan način bilježe svaki detalj na pljevaljskim litijama.

Atanasije je pozvao okupljene da u što većem broju prisustvuju litiji koja će u subotu biti organizovana Podgorici. On je rekao da su obezbijeđena četiri autobusa koji će vjernike prevesti do Podgorice i nazad.

Nikšić

Veliki broj Nikšićana prisustvovao je molebanu koji je služen u hramu Svetog Vasilija Ostroškog, a zatim molitvenim hodom stigli do Trga predvođeni sveštenstvom i monaštvom.

Otac Roman iz Ostroga kazao je da litije imaju „krstovaskrsni smisao i karakter“ i da je ovo što se dešava „novozavjetni momenat i životno sastradavanje sa Hristom“.

Prema njegovim riječima velika je sličnost između Jerusalimske ulice bola i stradanja i crnogorskih ulica kojima svih ovih večeri prolazi litija.

Foto: Vijesti.me

Kako je kazao, i oni koji podržavaju litije, ali još uvijek nijesu sišli s „balkona“ da se pridruže narodu, uradiće to uskoro.

– Vi ste božije tkanje, zlatotkani ćilim koji je sam Sveti Vasilije izatkao… Na ovom ćilimu se svake noći sa neba vidi krst, a to primjećujemo i na fotografijama, ali krst nad nama, a ne više pod nama. Krst koji označava pobjedu, a nikad više porugu i sramotu – poručio je ostroški sveštenik.

Kako je kazao Trg slobode, oslobođenja, ne zove se tako bez razloga.

– Pamti Crna Goro i pričaj potomcima svojim kako su im preci ličili na njihove pretke, kako su sačuvali obraz neukaljan i dostojanstvo nenarušeno. Mi branimo ono što nas brani, a to su svetinje koje su ambasade nebeskog carstva u Crnoj Gori… Gospod kaže apostolima, a preko njih i nama – ako vi zaćutite, kamenje će progovoriti. Mi smo doskora ćutali, a kamenje je govorilo. Sada kamenje ćuti, a mi govorimo i do kraja tvrdimo da su svetinje Božije i ničije više – kazao je Roman.

Poručio je da ako „budemo ćutali, kada budemo na Hristovom sudubprešli u vječnost sudiće nam kamenje i oni koji leže pod kamenjem“.

Litiju u nedjelju predvodiće rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović.

Bijelo Polje

Poslije molebana u crkvi svetih apostola Petra i Pavla ulicama Bijelog Polja je krenula litija, do crkve svetog Nikolaja u Nikoljcu.

Govoreći pred građanima ispred crkve svetih apostola Petra i Pavla protojerej Nikola Skopljak je rekao da je Bog, stvarajući ovaj svijet i dajući mu sve ljepote, na kraju kao najsavršenije biće i krunu svoga stvaranja stvorio čovjeka.

Foto: Vijesti.me

On je kazao da se ovih dana cijelim svijetom širi divna poruka iz Crne Gore “ne damo svetinje”, i ona više nije Crna nego Sveta Gora.

– Zato što više od dvesta hiljada izabranog naroda božijega izlazi na ulice, da se ispune riječi svetog vladike Nikolaja da “ovaj hram, ovu zemlju obože, umnože i slože”. I zaista danas to radi Sveta Crna Gora, i divna je poruka koju ovaj narod božiji šalje cijelom svijetu – rekao je on.

On je istakao da su oni koji šetaju gospoda, jer imaju Gospoda u sebi, i obrazovani, jer znaju da čuvaju svoj obraz, oblikovan po liku božijem.

– Današnja vlast i njeni vladari nazivaju se gospodom, obrazovanim ljudima, ali gospoda ste vi sabrani ovdje, jer nosite Gospoda u sebi, a obrazovani ste jer imate obraza jer ne date ono što su sazidali ovdje vaši preci i ono što ćete vi ostaviti vašim potomcima – kazao je otac Nikola.

Plužine

Nakon molebana koji je služen u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama, Pivljani su prošli ulicama grada, a litiju je predvodilo lokalno sveštenstvo i monaštvo, kao i iguman Pivskog manastira Jeftimije i plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović, koji se zahvalio narodu što skoro dva mjeseca u molitvenom hodu, na miran i dostojanstven način pokazuje kako se brane svetinje.

Obavijestio je sve koji žele da prisustvuju liturgiji i litiji koja će u subotu biti održana u Podgorici, na praznik Svetog Simeona Mirotočivog, da će iz Plužina biti organizovan prevoz.

Foto: Vijesti.me

Berane

Nakon što je u beranskom manastiru Đurđevi stupovi odslužen moleban, iz ovog manastira je poslata poruka da se odbranom svetinja brani Crna Gora.

Okupljenim građanima pozdrave sa Kosova prenio je sveštenik Ilarion, koji je kazao da se „Kosovo danas brani u Crnoj Gori“.

– Braćo i sestre Srbi i Crnogorci, kao što su mojkovački junaci omogućili odstupnicu i slobodu, tako će i danas poslije ovih litija, iza ovih brda i sa primorja, stići sloboda za čitav naš narod – kazao je Ilarion.

Foto: Vijesti.me

On je rekao da su iza raznih osvajača ostale crkve i oltari.

– Kada čovjeka snađe nepravda, on dođe u crkvu i dohvati se oltara. Tako ja čujem ovaj vaš poklič – ne damo svetinje – i zamolio bih vas da se držite oltara sve dok pravda ne pobijedi – rekao je Ilarion.

Litija u Beranama krenula je iz centra grada, od hrama Svetog Simeona Mirotočivog u izgradnji, i ustaljenom trasom do manastira.

Foto: Vijesti.me