Čubrilović: Njegovanjem uspomene nastavlja se prosvjetiteljski duh

17
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je školsku slavu Svetog Savu i poručio da se njegovanjem uspomene na prvog srpskog arhiepiskopa i prosvjetitelja nastavlja prosvjetiteljski put čuvajući za buduće generacije duhovne stubove nacionalnog identiteta.

Čubrilović je u čestitki učenicima, nastavnicima i svim zaposlenima u obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj istakao da je posebno svečan i važan ovaj Savindan, jer Srpska pravoslavna crkva i srpski narod u ovoj i prošloj godini obilježavaju 800 godina autokefalnosti SPC koju je izdejstvovao Sveti Sava i time odredio sudbinu srpskog naroda.

– Njegujući uspomenu na prvog srpskog arhiepiskopa i prosvjetitelja, nastavljamo prosvjetiteljskim putem čuvajući za generacije koje dolaze duhovne stubove našeg nacionalnog identiteta – naglasio je Čubrilović.

On je u čestitki istakao da je pred svima velika obaveza da se nastavi putem Svetosavlja i da se, čuvajući temelje vlastitog identiteta, gradi moderno školstvo i obrazovanje kao najjača garancija opstanka srpskog naroda u budućnosti.

– Zato je naša obaveza da tim putem nastavimo svjesni da su školstvo i obrazovanje osnovne poluge razvoja i napretka cjelokupnog društva. Uz želje da svi zajedno ostvarimo što bolje rezultate, svim učenicima i nastavnicima srdačno čestitam školsku slavu, Svetoga Savu – naglasio je Čubrilović u čestitki.