Čubrilović: Novi poslovnik za efikasniji rad Narodne skupštine

30
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da novi poslovnik nije usmjeren ni protiv koga, već da se donosi kako bi Parlament postao efikasniji uz učešće i saradnju svih poslanika.

Čubrilović je, tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu poslovnika Narodne skupštine Srpske, naveo da će demokratska procedura biti sprovođena i kada je riječ o njegovom definisanju, te da svi poslanici i poslanički klubovi imaju priliku da parlamentarnom raspravom i predlaganjem amandmana djeluju na konačnu verziju tog dokumenta.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da je novi skupštinski poslovnik nedemokratski i rigidan, te da se njime pokušava istjerati demokratija iz parlamenta Srpske.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić naveo je da je novi poslovnik, koji se donosi radi veće efikasnosti u radu Parlamenta, korektno sačinjen i da nipošto nije riječ o oduzimanju demokratije kako tvrdi opozicija.

Žunić je to ilustrovao i činjenicom da su mjere oduzimanja riječi, koje može izreći skupštinsko rukovodstvo, jednake i kada je riječ o narodnom poslaniku ili drugom učesniku u skupštinskoj raspravi.

I poslanik SNSD-a Dušica Šolaja, koja je predsjednica skupštinskog Zakonodavnog odbora, dodala je da ne postoji ništa u novom poslovniku što ograničava prava i slobode poslanika, te obavljanje poslova za koji su izabrani.

Njen stranački kolega Srđan Mazalica izrazio je nadu da će novi poslovnik biti usvojen konsenzusom, te da će svi shvatiti da su rješenja u tom dokumentu u interesu svih i građana, a to je da parlament Srpske bude što efikasniji u bavljenju svojim primarnim poslom – donošenjem zakona.

On je rekao da se mora vratiti povjerenje građana u Narodnu skupštinu u kojoj je u posljednje vrijeme opao nivo diskusija, puno je uvreda, svađa i optužbi, a dešava se i uvođenje rijalitija u skupštinske klupe, te unošenje raznih neprikladnih predmeta u salu.

I Mazalica je ocijenio da se novim poslovnikom ne guši i ne ugrožava demokratija kako tvrde pojedini opozicioni poslanici, te da ima dovoljno vremena za argumentovane diskusije.

Cilj novog poslovnika jeste unapređenje rada i povećanje efikasnosti rada Narodne skupštine Republike Srpske, te otklanjanje uočenih nedostataka u važećem poslovniku uz kontinuirano čuvanje digniteta Skupštine kao najviše zakonodavne i jedne od najvažnijih institucija Srpske.