Čubrilović: Novim poslovnikom vratićemo ugled Narodnoj skupštini

15
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nijedan poslovnik ne može da se uredi ako ljudi koji provode te odnose ne žele da ga primjenjuju i poštuju, naglasio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nedeljko Čubrilović, u razgovoru za politički magazin Pečat.

On je istakao da bez obzira na različite političke opcije, narodni poslanici ne bi smjeli zloupotrebljavati NSRS, i da je upravo zbog toga ovaj prijedlog i došao na dnevni red.

– Imamo nekoliko narodnih poslanika, za koje čak nisam siguran ni da su pročitali Poslovnik. Često se udaljavaju od teme, u diskusijama je prisutno nešto što ne može biti u primisli neke tačke dnevnog reda. Isto tako nije rijedak slučaj da imate slične situacije, pa i incidentne, u zemljama sa bogatom tradicijom i demokratijom. Mi smo ipak, i pored svih problema koje smo imali, sve sjedmnice Narodne skupštine odradili do kraja. Nema veće stvari od toga, bez obzira koliko bilo nezadovoljnika u opoziciji, jer na kraju, većina donosi odluke – naglasio je Čubrilović.

Čubrilović naglašava da je isključivi cilj novog poslovnika o radu da Parlament Srpske radi efikasnije, i da se izbjegnu situacije koje podsjećaju na rijaliti šou.

– Cilj Poslovnika jeste da se postigne veća efikasnost rada Parlamenta. Naravno, ovdje nikome nije oduzeto pravo koje su već imali, ali da konačno ostavimo po strani neke višečasovne rasprave, koje su imale najmanje dodirnih tački sa temom – poručio je Čubrilović za Pečat.

On negira tvrdnje SDS-a koji ima zamjerke na neograničeno vrijeme rasprave predsjednika, srpskog člana Predsjedništva BiH i premijera u obraćanjima u NSRS.

– Oni koriste tu mogućnost Poslovnika da iznesu i brane svoje stavove. Često puta ta obraćanja su bila opravdana. Na kraju mi smo uveli tu mogućnost, i to na prijedlog opozicije da predsjednik ima pravo obraćanja. On nije član Parlamenta, ali je stalni gost i redovno dobija pozive da prisustvuje sjednicama NSRS. To svakako neće ometati rad Parlamenta, i takva konstatacija ne stoji – naglasio je Čubrilović.

On se dotakao i zahtjeva opozicije da se u dnevni red uvrsti i tačka o razrješenju predsjednika NSRS sa te funkcije zbog zloupotrebe za vrijeme vanrednog stanja.

– Zahtjev je legitiman, jer na to imaju pravo. Međutim, vanredno stanje je uvedeno na ustavan način. Održali smo Skupštinu i velikom većinom izglasali isto. To je ustavom definisano. Ta priča više se koristi, da bi se otvorile neke druge teme, i ja to ne sporim, ali mislim da to u ovom trenutku nije potrebno Republici Srpskoj – poručio je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.