Čubrilović: Opravdan zahtjev Dodika

20
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da je opravdan zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.

– Mislim da je Dodik i ovaj put u pravu – rekao je Čubrilović.

Na dvodnevnoj plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH koja počinje danas biće razmatran zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH naveo je da je razlog za upućivanje ovog zahtjeva činjenica da navedeni Zakon nije u skladu sa članom jedan stav šest Ustava BiH u kojem se kaže da „o simbolima BiH odlučuje Parlamentarna skupština, a potvrđuje ih Predsjedništvo“.

U zahtjevu, koji je Dodik podnio 7. novembra prošle godine, navodi se da je Parlamentarna skupština BiH 2004. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, ali da on nije potvrđen od Predsjedništva BiH iz čega proizilazi da nije u skladu sa Ustavom BiH, odnosno da prilikom njegovog donošenja nije ispoštovana Ustavom propisana procedura iz citiranog člana jedan stav šest Ustava BiH.