Čubrilović: Posebna sjednica bi trebalo da bude u narednih 10 dana

29
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, koju je zatražio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, trebalo bi da bude održana u narednih deset dana, izjavio je danas predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović.

Čubrilović je rekao novinarima da je tako predviđeno Poslovnikom o radu parlamenta, uz potrebne materijale.

Na pitanje novinara da li će biti ukinuto Republičko javno tužilaštvo, Čubrilović, koji je i lider DEMOS-a, naglasio je da vladajuća koalicija u Srpskoj o tome nije razgovarala.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je posebnu sjednicu Narodne skupštine povodom odluka Predsjedništva BiH, usvojenih bez konsenzusa, koje je proglasio veoma štetnim po vitalne interese Srpske. Za dnevni red Dodik je predložio pet tačaka.

Dodik je proglasio kao veoma štetnu po vitalne interese Republike Srpske odluku o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju, koja je usvojena na jučerašnjoj sjednici bez konsenzusa, te pozvao poslanike Narodne skupštine da se o tome izjasne.

Veoma štetnom po vitalne interese Srpske Dodik je proglasio i odluku o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih nauka.

Dodik je naveo da je po vitalne interese Srpske veoma štetna i odluka o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju kompjuterske i informacione pismenosti 2023.

Veoma štetnom po vitalne interese Srpske Dodik je ocijenio i odluku o odobravanju zaključivanja memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i OEBS-a u BiH.

Dodik je naveo da je veoma štetna po vitalne interese Srpske i odluka o odobravanju zaključivanja memoranduma o razumijevanju u vezi sa izbornom saradnjom između CIK-a BiH i Državne izborne kancelarije Mađarske.