Čubrilović: Proboj Koridora od istorijskog značaja za slobodu Srba i Srpske

6
Foto: SRNA

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je, povodom obilježavanja 30 godina od istorijskog proboja „Koridora života“, da je ova veličanstvena operacija Vojske Republike Srpske jedna od ključnih i najznačajnijih u odbrani slobode srpskog naroda i Srpske.

– Ovom vojnom operacijom, čiji direktni povod je bila smrt 12 banjalučkih beba usljed nedostatka kiseonika, okončana je 42 dana duga blokada zapadnog dijela Srpske i tadašnje Republike Srpske Krajine. Strateški uspješno planiranom vojnom operacijom obezbjeđena je teritorijalna cjelovitost Republike Srpske i uspostavljena veza za maticom Srbijom – poručio je Čubrilović.

On je istakao da je u junu 1992. godine pod međunarodnim sankcijama i vazdušno-kopnenom blokadom Srpskoj prijetila humanitarna katastrofa zbog čega odluka o proboju koridora ima istorijski značaj za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

– U takvim uslovima Vojska Republike Srpske nije imala izbora. Odlučno i hrabro je krenula u proboj koridora. Pobjedničkom vojnom akcijom odbranjena je teritorijalna cjelovitost Republike Srpske i omogućeni su život i sloboda našem narodu. Neka je slava junacima koridora koji su dali živote za Srpsku – naglasio je Čubrilović.

Vojnu operaciju „Koridor 92“, čijim je završetkom uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktnu teritoriju, izvele su snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine.

Operacija je trajala od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji „Koridor“ poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.