Čubrilović: Strašno je što 30 godina nema kazne za počinioce prvog ratnog zločina nad civilima u BiH

69
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je nedopustivo da 30 godina, od prvog ratnog zločina počinjenog na teritoriji tadašnje SRBiH, nad srpskim civilima u selu Sijekovcu u opštini Brod, pravosudne institucije BiH nisu kaznile počinioce i nalogodavce ovog prvog masovnog ratnog zločina nad civilima počinjenog na teritoriji BiH, saopšteno je iz Odsjeka za odnose s javnošću NSRS.

Čubrilović je podsjetio da su u zločinu u kojem su ubijene i cijele porodice učestovovali pripadnici regularne vojske Republike Hrvatske, ali i tada još paravojnih bošnjačko – hrvatskih formacija HOS, te da je do sada za taj zločin pred bh pravosuđem odgovarao samo jedan čovjek koji je osuđen na sramotnu kaznu od deset godina zatvora, navodi se u saopštenju.

– U Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, uglavnom žena, djece i staraca, među kojima je najmlađa žrtva bio dječak od 17 godina, a najstarija muškarac od 72 godine. Bila je to nedvosmislena poruka srpskom narodu šta mogu da očekuju u samostalnoj BiH, poruka posebno strašna i zlokobna jer su počinioci zločina bile njihove dojučerašnje komšije – rekao je Čubrilović.

On je još jednom pozvao pravosuđe da radi svoj posao i da konačno, 30 godina poslije, podigne optužnice protiv svih pripadnika hrvatskog Zbora narodne garde, u skladu sa protokolom o saradnji Tužilaštva BiH i Državnog tužilaštva Hrvatske, te protiv pripadnika paravojnih bošnjačko – hrvatskih formacija odgovornih za ubistvo 46 srpskih civila u Sijekovcu.