„Čuvar fotelje Šefik Džaferović ne može razumjeti prednosti izmjena Zakona o Centralnoj banci“

37
Foto: Klix.ba

Izmjene Zakona o Centralnoj banci BiH, koje je predložio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, omogućile bi da se domaćim vrijednosnim papirima može trgovati na tržištu BiH, a pozitivno bi uticalo na privredu, razvoj i bolji život građana i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, rečeno je Srni u Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH.

– U Centralnoj banci BiH ima 400 miliona evra, odnosno 800 miliona KM više nego što imamo emisiju. Predloženim izmjenama dobili bi novac sa pokrićem i ova inicijativa je potpuno u skladu sa evropskim propisima – istakli su u Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH, dodajući da je cilj da se olakša život građana, razvija privreda i nastavi gradnja auto-puteva koji imaju veliki značaj u privlačenju investitora i u Republici Srpskoj i u FBiH.

Prema predloženim izmjenama zakona, i FBiH i Republika Srpska bi putem emisije obveznica došle do jeftinog novca, devizne rezerve bi ostale neokrnjene, a aranžman valutnog odbora ne bi bio narušen.

Uz sve to, rekli su Srni u Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH, Centralna banka bi učešćem na domaćem tržištu novca podstakla njegov razvoj što bi uticalo i na jačanje povjerenja na finansijskom tržištu BiH.

Takođe, Centralna banka bi ostvarila i zaradu od investiranja u domaće hartije od vrijednosti što bi, u trenutno nepovoljnim uslovima investiranja na inostranom tržištu po negativnim kamatnim stopama, išlo i u korist Centralne banke, odnosno ostvarila bi dobit.

– Dakle, riječ je o ograničenoj izmjeni Zakona o Centralnoj banci koja treba u kriznim vremenima da omogući oslanjanja na vlastite izvore na dobrobit svih u BiH – pojasnili su iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Prema prijedlogu izmjena Zakona o Centralnoj banci, nije definisano u šta i na koji način bi bila usmjerena ta sredstva, već da se njihovim usvajanjem omogući plasiranje novca na domaćem tržištu, dok bi bankarski stručnjaci iz Centralne banke u saradnji sa nadležnim ministarstvima Republike Srpske i FBiH dali konačan prijedlog.

Osvrnuvši se na izjave bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika Džaferovića da je, kako kaže, poznata Dodikova priča o korišćenju rezervi Centralne banke BiH, iz Kabineta su naglasila da je poznato da je Džaferović čuvar funkcije i fotelje koje godinama koristi da bi zataškao svoju sramnu ratnu prošlost i istinu o ratnim zločinima nad Srbima za koje je lično odgovoran.

– Očigledno je da se Džaferović ne razumije u ekonomiju i potrebu izmjena Zakona o Centralnoj banci BiH. Sramotno je da neko potpuno neupućen, kao što je to Džaferović iznosi mišljenje bez osnova. Prijedlozi zakona se i daju da se o njima razgovora, ali zajedno sa stručnjacima iz određene oblasti, a ne neupućeni poslušnik Bakira Izetbegovića. Za razliku od Džaferovića, Milorad Dodik nastoji da ova zemlja i njeni građani počnu bolje da žive, da se gradi, da se pomogne ekonomiji, pogotovo u ovim izazovnim vremenima – istakli su iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH, dodajući da je BiH jedina zemlja na svijetu koja ne koristi svoje rezreve.