Cvijanović: Aktivnosti institucija Srpske reakcija na akciju političkog Sarajeva

47
Foto: Miomir Jakovljević/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da su mnoge aktivnosti institucija Srpske u stvari reakcija na akciju koja se preduzima u političkom Sarajevu, te da je potreban iskren dijalog o životnim pitanjima svih građana.

– Da bismo stvari doveli u red onda treba zauzeti jedan drugačiji kurs i omogućiti ono čega, nažalost, nema već odavno u BiH a to je iskreni dijalog o svim stvarima koje se odnose na naše živote i onda ići korak po korak i sređivati to, a to podrazumijeva da imate otvorenost svih i politika, ali i predstavnika konstitutivnih naroda – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Govoreći o formiranju Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, Cvijanovićeva je istakla da tu nema antiustavnog djelovanja i da je riječ o iznuđenoj aktivnosti republičkih institucija.

– Ovo je bila iznuđena aktivnost institucija Republike Srpske u vrijeme kada se neko preko Agencije za lijekove BiH obračunavao sa pacijentima i zdravstvenim radnicima, a i sam je zdravstveni radnik, da bi pokazao kako neka politika valja ili neka druga ne valja – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je nedopustivo da se tim bavi bilo ko u vrijeme kada su ugroženi ljudski životi i kada svakome treba da bude obezbijeđena adekvatna njega.

– Praviti priču o kiseoniku na taj način, dovesti do toga da cijelo stanovništvo bude u panici, do očaja zdravstvene radnike koji znaju šta treba uraditi, a ne znaju da li smiju ili trebaju da urade – mislim da je nedopustivo – ocijenila je Cvijanovićeva.

Ustavni sud BiH – politički sud

Komentarišući Ustavni sud BiH, predsjednik Srpske je rekla da postoji neujednačeno postupanje tog suda i da kada im ne odgovara proglase se nenadležnim za određene akte, a kada im politički odgovara onda se proglase nadležnim.

Ona je dodala da je iznenađena činjenicom da su se izjašnjavali o deklaraciji koju je donijela Narodna skupština Srpske i da se Ustavni sud bavi političkim dokumentima.

– Tamo su sadržani politički stavovi, opredjeljenja određenih politika ili političkih partija i zaista je nedopustivo da uopšte živimo u takvom ambijentu u kojem jedan isti sud danas može da postupi na jedan, a sutra na neki drugi način – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da brine to što se stiče utisak da je taj sud politički i da radi mnoge stvari prema naredbi ili diktatu političkog Sarajeva ili određenih stranih centara.

BiH treba ozbiljna reforma pravosuđa

Cvijanovićeva je ocijenila da BiH treba ozbiljna reforma pravosuđa, ali ne na način da se neka nadležnost oduzme od Srpske i prebaci na nivo BiH, kao što se ranije tumačilo, već stvaranjem boljeg ambijenta za funkcionisanje.

– Nažalost, o tome niko nije vodio računa kada su nam nametali određene reforme, samo je bio cilj uzeti sa jednog nivoa i prebaciti na drugi nivo i to se pokazalo kao pogrešno – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je zaključila da bošnjački političari u Ustavnom sudu BiH pokreću određene aktivnosti u namjeri da posredstvom ove institucije ostvare svoje političke ciljeve.