Cvijanović: Dan kada je pobjeđen fašizam, jedan od najsvjetlijih datuma u istoriji

34
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, uputila je čestitku građanima Republike Srpske.

– Dan kada je pobijeđen fašizam, najveće zlo koje je čovječanstvo iznjedrilo, predstavlja jedan je od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma i priliku da odamo dužnu poštu herojima koji su položili svoje živote za stvaranje boljeg i pravednijeg svijeta – naglasila je Cvijanović.

Ona je dodala da je u borbi za slobodu i goli opstanak, srpski narod, kao dio antifašističke koalicije, podnio ogromne žrtve koje obavezuju da njegujemo sjećanja na našu slavnu istoriju, ideale i vrijednosti na kojima je počivala Narodno-oslobodilačka borba i Odbrambeno-otadžbinski rat.

– Upravo zarad onih koji su nas svojim djelima ostavili na boljoj strani svijeta, zadatak svih nas je da dosljedno zastupamo istorijsku istinu o oslobodilačkim borbama i da taj duh prenesemo mladim naraštajima kao zalog za budućnost. Oslonjena na svoju tradiciju i identitet, Republika Srpska s ponosom obilježava važne istorijske datume i ostaje trajno posvećena slobodarskim idejama i civilizacijskim vrijednostima, izgradnji mira i stabilnosti – navodi se u čestitki predsjednice Cvijanović.