Cvijanović: Djeci pokazati na koji način se odnositi prema prirodi

30
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović otvorila je danas na izletištu „Gozna“ u Čelincu „Male šumarske igre“ u kojima učestvuju mališani iz sedam predškolskih ustanova iz Banjaluke i Čelinca.

Cvijanovićeva je rekla da je zadovoljna što je pokrovitelj jednog ovakvog projekta koji podrazumijeva da se djeci pokaže šta su najvažniji resursi, na koji način se treba odnositi prema prirodi i kako je čuvati i u njoj uživati.

– U interesu nam je da djecu vodimo u prirodu, da im objasnimo šta je priroda i odmaknemo od onoga što nosi moderan život a koji podrazumijeva da se manje vremena provodi napolju, a više uz tehniku – rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona se nada da će ovaj projekat biti nastavljen i narednih godina uz još više učesnika, te najavila da će i u buduće podržavati ovu ali i ostale slične inicijative koje sprovode institucije Srpske.

Foto: SRNA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da uvijek treba iskoristiti priliku da se djeca odvoje od modernih elektronskih uređaja, da što više vremena provode u prirodi, te tako jačati njihovu svijest kada je riječ o očuvanju životne sredine.

On je podsjetio da resorno ministarstvo finansira sličan projekat „Mali baštovani“ gdje djecu predškolskog i ranog školskog uzrasta uče o poljoprivredi i organizuju proizvodnju na malim parcelama.

Foto: SRNA

Dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Marijana Kapović Solomun rekla je da je cilj „Malih šumarskih igara“ da djeca kroz igru i takmičenje u prirodi shvate koliko im je priroda važna.

– Cilj je da od najranijeg uzrasta promovišemo značaj očuvanja šuma i podižemo ekološku svijest – rekla je Solomun i dodala da se nada da će ove igre postati tradicija.

Foto: SRNA

Načelnik opštine Čelinac Vlado Gligorić izrazio je zadovoljstvo što se na području ove lokalne zajednice dešava lijepo druženje najmlađih, te poručio da je očuvanje prirode i zdrave životne sredine preduslov za opstanak čovječanstva.

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, prve „Male šumarske igre“ organizovao je Šumarski fakultet pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske i u saradnji sa preduzećem „Šume Srpske“.