Cvijanović: Domaće institucije u BiH da preuzmu punu odgovornost

9
Foto: SRNA

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je večeras da, umjesto međunarodnog intervencionizma, domaće institucije na svim nivoima vlasti treba da preuzmu punu odgovornost za procese u BiH.

Cvijanovićeva je poručila da BiH može biti moguća u mjeri u kojoj svi poštuju slovo Ustava, a zatim i jedni druge.

U obraćanju povodom božićnog prijema upriličenog u Administrativnom centru u Istočnom Sarajevu, ona je istakla da su mir i ljubav temeljne poruke Božića, ali i univerzalne i neprolazne vrijednosti na kojima počivaju društvene zajednice i ljudska civilizacija u cjelini.

– Njihovo odsustvo uzrok je mnogih nesporazuma, konflikata i ratova, od kojih nekima, nažalost, svjedočimo i danas – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da impozantan tehnološki razvoj čovječanstva u posljednjim decenijama, opet, nažalost, nije ispraćen ekvivalentnim moralnim sazrijevanjem.

– Trajni mir ostao je ideal i nedosanjan san koji je u praksi demantovala surova realnost. Baš kao i u porodicama, manjak dijaloga i razgovora među narodima i državama, širom svijeta dovodi do nerazumijevanja i rasta tenzija – ukazala je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Nasuprot tome, dodala je, tamo gdje se vodi iskren i otvoren dijalog, bez obzira na međusobna neslaganja, mir nikada neće biti doveden u pitanje.

– To je jasan putokaz svima, a posebno nama na ovim prostorima koji dobro pamtimo tragični period kada su utihnule riječi, a progovorilo oružje. Zbog toga ne postoji veća dužnost, individualna i kolektivna, svjetovna i vjerska, od očuvanja mira u međunarodnim i međuljudskim odnosima – poručila je srpski član Predsjedništva.

Prema njenim riječima, utoliko je neophodno da se i u BiH vodi dijalog o svim otvorenim pitanjima koja opterećuju svakodnevnicu, te da jedni druge uvažavaju, poštuju različitost identiteta i interesa, tražeći one zajedničke na osnovu kojih će se graditi bolja i uspješnija budućnost.

– Zajednička obaveza svih nas je da generacijama koje dolaze obezbijedimo sigurno okruženje i stimulativan ambijent za razvoj i prosperitet i da nikada ne budu suočeni sa egzistencijalnim izazovima sa kojima je bila naša, kao i mnoge prethodne generacije na ovim prostorima – rekla je ona.

Foto: SRNA

Cvijanovićeva je napomenula da je BiH zemlja različitosti, ali ipak se ne može reći da je, kako to promoviše slogan EU, „United in Diversity“ (ujedinjeni u različitosti).

– Da bismo postigli taj cilj, neophodni su nam mir i stabilnost, kao i uređeniji odnosi na nivou BiH. Neophodno je da, umjesto međunarodnog intervencionizma, domaće institucije na svim nivoima vlasti preuzmu punu odgovornost za procese u BiH. Nismo protiv ustavne BiH, kakvu je predvidio Dejtonski mirovni sporazum. Legalisti smo i smatramo da bez punog uvažavanja Ustava, najvišeg pravnog i političkog akta, pravna država ostaje samo mrtvo slovo na papiru. Zbog toga mislimo da BiH može biti moguća u mjeri u kojoj svi poštuju slovo Ustava, a zatim i jedni druge – zaključila je ona.

Cvijanovićeva je poručila da ne želi da živi u zemlji blokada i opstrukcija, već u zemlji u kojoj će svaki narod i svaki entitet moći iskazati svoj puni kapacitet i svoju sposobnost da napreduje, jer niko nema pravo da blokira ekonomski razvoj, energetsku stabilnost i nova radna mjesta.

Pogotovo, dodala je ona, u današnjem svijetu u kojem je svaki megavat struje, barel nafte i kubni metar gasa od vitalnog značaja.

Cvijanovićeva je naglasila da je neizmjerno srećna zbog večerašnjeg okupljanja povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.

– Svjetlost rođenja Isusa Hrista obasjala je naše domove i srca svih pravoslavnih vjernika kako ovdje, tako i u svijetu. Zato želim da radost i svjetlost Božića i ove godine podijelimo zajedno i da isto tako, sa ovoga mjesta, uputimo poruke mira, ljubavi i dobre volje. Slava Bogu na visini, na zemlji mir, među ljudima dobra volja! Ništa tako jednostavno, božanski i ljudski, ne ilustruje suštinu Božića kao riječi ove anđeoske pjesme – navela je Cvijanovićeva.

Uz neizmjernu zahvalnost što su uveličali ovaj prijem, Cvijanovićeva je prisutne pozdravila tradicionalnim božićnim pozdravom „Mir Božiji – Hristos se rodi!“.

Foto: SRNA