Cvijanović: EU treba da bude siguran ambijent

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da nije protiv EU, već za to da ona bude siguran ambijent.

Cvijanovićeva je istakla da se trenutno trpi pritisak uz obećanje evropske perspektive, iako je BiH potrebna doza realnosti.

Ona smatra da EU treba da bude projekat koji će odgovoriti na nešto što se zove trajni mir, trajno blagostanje, ekonomski napredak, pa konačno i usaglašavanje političkih stavova.

Cvijanovićeva je rekla da EU trenutno ide iz krize u krizu i dodatno će ući u probleme jer nastoji da se makne od snabdijevanja ruskim gasom i drugog što im je važno.

– Oni na nas vrše pritisak da budemo u okviru svega toga, ali vi nemate svijest o tome da li ćete ući u to članstvo za pet, šest, 10 godina, 14 ili 24 godine i da li će tad postojati taj okvir – rekla je Cvijanovićeva sinoć za RTRS.

Ona je upitala kakva je to EU koja je „ruku pod ruku“ sa nekim ko se zove visoki predstavnik.

– Nespojive su te stvari. Varaju nas. Hoće da postoji taj neki pojedinac, da svi fingiramo demokratiju, da idemo na izbore i onda oni pričaju da su ovakvi i onakvi izbori, to pravo hoće da zadrže – poručila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je napomenula da EU treba da bude demokratska, uz demokratski rad, ekonomsku i socijalnu sigurnost i sve ono što treba da postoji u društvu.

Govoreći o neodlasku u Rejkjavik, na Samit Savjeta Evrope, Cvijanovićeva je navela da sve to gubi smisao, jer kad se iznesu određeni stavovi neko ih tretira kao da niste ništa rekli i da je riječ o principu uzmi ili ostavi.

– Tamo su bile određene stvari, finalna deklaracije i aneksi, a jedna od njih je pitanje utvrđivanja registra štete. Savjet Evrope pokušava sebi da uzurpira neka prava. Ponašaju se kao regionalna politička organizacija na način kao da je globalna, a nije globalna – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da o ovome postoji principijelan stav, jer je i Srbija tražila da se proširi formulacija i da se za sve evropske zemlje kaže da treba da se poštuje teritorijalni integritet.

Cvijanovićeva je rekla da su jasne instrukcije i stavovi upućeni prema ambasadoru, Savjetu Evrope, šefu Misije da Republika Srpska i srpski član Predsjedništva nisu saglasni sa određenim stvarima.

– Donese se Dejtonski sporazum, međunarodni akt, pa ti koji sada donose deklaracije neće da poštuju ono što je slovo međunarodnog prava i međunarodni ugovor, a onda je kobajagi neka deklaracija i rezolucija jača, a nije – poručila je Cvijanovićeva i dodala da ne funkcioniše na principu prijetnje.

Cvijanovićeva je ukazala da je poražavajuće i to što nema diplomatske inicijative i nastojanja da se sagledaju stvari, što je ujedno i skandalozno, i deficit koji pokazuje Evropska unija.