Cvijanović i Sijarto: Neophodno intenziviranje dijaloga domaćih lidera

3
Foto: Szijjártó Péter/Facebook

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom ukazala je na štetnost stranog intervencionizma i neophodnost intenziviranja političkog dijaloga domaćih lidera s ciljem stabilizacije političkih prilika i daljeg napretka na evropskom putu.

– Ovom prilikom je konstatovano da je dosljedno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavne pozicije različitih nivoa vlasti jedini put ka dugoročnom prosperitetu svih naroda u BiH – saopšteno je iz Predsjedništva BiH nakon sastanka Cvijanovićeve i Sijarta u Banjaluci.

Na sastanku je istaknuto da je Mađarska jedan od najvećih zagovornika procesa evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana, te posebno naglašena važnost političkog razumijevanja koje ova zemlja iskazuje prema svima u BiH, dodaje se u saopštenju.

Cvijanovićeva je upoznala Sijarta o stavovima i poziciji Republike Srpske u pogledu aktuelne političke situacije u BiH.

Tokom sastanka, kojem je prisustvovao i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, konstatovano je da su odnosi Mađarske i Srpske odlični i prijateljski, a saradnja uspješna i veoma sadržajna.

Sagovornici su izrazili čvrstu opredijeljenost za dalje jačanje veza kako u domenu privrede, tako i u svim drugim oblastima koje su od zajedničkog interesa.

Srpski član Predsjedništva BiH je zahvalila Sijartu i Vladi Mađarske za konkretnu i značajnu podršku poljoprivrednicima u Srpskoj, kao i za spremnost da se zajednički realizuju mnogi drugi važni projekti u Republici Srpskoj.