Cvijanović: Iza prolongiranja izbora stoji velika igra

26
Foto: predsjednikrs.net

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović istakla je da iza prolongiranja lokalnih izbora stoji velika igra i da se sve to dešava sinhronizovano, te da postoji opravdan strah da BiH može doći u situaciju da ima “Mostar na cijeloj teritoriji u političkom, odnosno izbornom smislu”.

– Možemo doći u situaciju nemogućnosti održavanja izbora. Međutim, ovdje je druga stvar u pitanju. Ovo nije situacija da nedostaje dogovor na koji način će se provesti izbori. Ovdje imate manipulaciju do koje smo došli u posljednjem periodu – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je konstatovala da postoji Centralna izborna komisija (CIK) koja je izabrana nelegalno jer nije prošla konkursnu proceduru.

– CIK nije ušao u fazu potvrđivanja kako je trebalo da bude nakon prethodnih koraka. S druge strane, u CIK-u imate ljude koji su politički obojeni, koji su bili funkcioneri ili na određenim pozicijama ili uz visoke funkcionere političkih partija, a sada su članovi CIK-a. To je nedopustivo, kao i sva ova priča u vezi sa odgađanjem izbora – biće u oktobru, pa neće, biće u novembru i tako dalje, pa određene spekulacije kako loklane i opšte izbore treba povezati – rekla je Cvijanovićeva i upitala na osnovu kojeg zakona ili na osnovu kojeg Ustava se to radi.

Ona je ocijenila da je na djelu velika manipulacija.

– Ovdje se samo vidi da oni koji su ušli u nelegalan izbor CIK-a ustvari iza toga imaju loše namjere i da se veoma boje izbora i svega onoga što bi im donio izborni rezultat – istakla je Cvijanovićeva i dodala da im odgađanje izbora neće ništa pomoći.

Cvijanovićeva je konstatovala da je na sceni proces u kome su politike koje rješavaju probleme na lokalnom i republičkom nivou, kao i na nivou BiH gdje im je to omogućeno, a tamo gdje postoje blokade problemi se ne mogu rješavati.

– S druge strane, postoji politika koja u suštini pribjegava ovakvim mjerama, a iza sebe nisu ostavili nikakve rezultate – zaključila je Cvijanovićeva.