Cvijanović: Izjave Mehmedovića zatvaraju prostor za normalan zajednički život

41
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je danas da posljednje skandalozne izjave poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH Šemsudina Mehmedovića zatvaraju prostor za bilo kakav normalan zajednički život i utjeruju strah u ljude koji nisu pripadnici bošnjačkog naroda.

Cvijanovićeva je naglasila da je skandalozan način na koji je Mehmedović oslovio ljude iz drugih konstitutivnih naroda i da to pokazuje sa čim se Srpska bori u BiH.

– Nikada nema javne opomene od onih kojima uporno pišu pisma o tome kako ne valja retorika u Republici Srpskoj. To je najužasnija retorika koju sam čula i pokazuje stanje političke i druge svijesti u okviru onoga što je bošnjačka politika i jako žalim što je to tako – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Prnjavoru.

Ona je ocijenila da Bošnjaci stalno zatvaraju prostor za normalnu budućnost, da su previše opterećeni i ostrašćeni, da mrze i da se to vidi i po ponašanju Sarajeva.

– Šta mislite da je neko od srpskih političara izjavio nešto tako i nazvao tako nekog iz bošnjačkog naroda, šta mislite šta bi danas bilo? Svako živ bi danas kritikovao takvu retoriku i takav riječnik, a ne znam šta bi se dešavalo na medijskoj sceni – navela je ona, komentarišući izjavu Mehmedovića u kojoj je grubo izvrijeđao Srbe i Hrvate u BiH nazivajući ih „genocidašima i UZP-ovcima“, te istakao da bošnjačke stranke treba da prestanu pregovore sa EU, a zvaničnici iz Brisela Oliver Varhelji, Johan Satler i drugi proglase nepoželjnim u BiH.