Cvijanović: Korak ka mreži auto-puteva Republike Srpske

8
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Kostajnici kod Doboja da se Srpska svakim novim kilometrom auto-puta približava realizaciji projekta mreže auto-puteva Republike Srpske.

Obraćajući se na svečanosti završetka izgradnje prve dionice auto-puta na panevropskom Koridoru „Pet ce“ na lokaciji Kostajnica, Cvijanovićeva je rekla da se ide ka cilju kojem se Republika Srpska zaputila kada je planiran i kreiran projekat izgradnje mreže auto-puteva u Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva je istakla da prolazak auto-puta kroz lokalnu zajednicu podrazumjeva njen ubrzan razvoj, a Srpska time pokazuje stabilnost svojih institucija koje su u u stanju da sa lokalnim istitucijama realiziju ovako važne projekte.

Ona je izrazila zahvalnost zbog mogućnosti da Srpska pristupa stranom finansiranju, ističući da Republika redovno vraća ono što uzima da bi realizovala važne projekte.

Foto: SRNA

Cvijanovićeva je zahvalila predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB), navodeći da su oni značajno doprinijeli razvoju mreža auto-puteva Republike Srpske.

– Zahvaljujem se i Vladi Republike Srpske, našim javnim preduzećima, institucijama, koji su pokazali potentnost da se vrati ono što se uzme i da Republika Srpska nikada nije kasnila u izvršavanju svojih međunarodnih obaveza. To nije samo slučaj sa EBRD, sa EIB, to je slučaj i kada je u pitanju Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je ponosna na tu sposobnost Republike da uzme određen zajam da bi izgradila veliki strateški projekat, a nakon toga uspijeva sve to da vraća, ali i planira druge projekte.

Foto: SRNA

Prema njenim riječima, Republika Srpska danas izgleda drugačije nego što je izgledala kada je započela izgradnja prvog kilometra auto-puta.

– To je ponos i vlasništvo svih građana Republike Srpske. Institucija koje su imale i viziju i ideju i hrabrost da započnu takve projekte ali isto tako ih realizuju i onda kada su vremena teška – rekla je predsjednik Republike.

Cvijanovićeva je dodala da Srpska želi da se izgrađuje svaki dio naše regije i bude povezana sa Evropom i Evropskom unijom.

– Želimo da niko nikome ne blokira bilo kakve projekte, bez obzira da li je riječ o onima u okviru BiH ili je riječ o onima koji se realizuju u zemljama našeg orkuženja i to jeste naša politika – rekla je Cvijanovićeva.

Građanima Srpske poželjela je srećne kilometre auto-puta.

– Želim da brzo dođemo do cilja i želim da Republika za koju godinu opet izgleda mnogo drugačije u odnosu kako izgleda danas. Kao što danas izgleda mnogo drugačije u odnosu na vrijeme kada smo započinjali ove važne projekte – zaključila je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA