Cvijanović: Manifestovati ono što je propisano Ustavom

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je večeras da se u radu Predsjedništva BiH, ali i u svakodnevnom političkom diskursu i ponašanju mora manifestovati ono što je propisano Ustavom.

– Svi treba da razumiju kakva je BiH i da je sa određenim razlogom uspostavljena na postojeći način. Ne želim sebi da pripisujem prava koja mi ne pripadaju i razumijem da djelujem u kolektivnom organu u kome sva tri člana imaju ista prava, kao i svi narodi u BiH. To je formula prema kojoj možemo da se uspješno krećemo naprijed, ako to svi želimo – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se treba držati onoga što je propisano i da se neće ponašati neustavno.

– Onoga dana kada se ne pridržavate Ustava onda se ne pridržavate osnovnih postulata i pokazujete da pripadate politici koja o tome ne vodi računa – rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Republika Srpska i njeni građani žele normalno kretanje BiH u kojoj neće biti razmirica i gdje se može posvetiti ekonomskim planovima, a da Srpska statusno ne bude ugrožena.

Cvijanovićeva je naglasila da u Sarajevo odlazi na odgovoran način, jer razumije ko ju je izabrao i da treba, koliko može, da doprinese da stvari funkcionišu.

– Znam i kakvi su problemi na nivou institucija BiH. Ni u jedan posao ne treba ulaziti sa prevelikim očekivanjima, ali mogu reći da u dosadašnjem radu u Predsjedništvu BiH nemam nikakvih posebnih problema. Da li će se problemi pojaviti ne zavisi od mene, ali moja ustavna uloga je jasno pozicionirana – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da će dati doprinos da stvari budu uobličene u ono što su redovne, normalne, prijateljske i partnerske prakse.

– Podsjetiću da smo imali situaciju da su pojedini ministri u Savjetu ministara uzurpirali nadležnosti Predsjedništva BiH. Takvu situaciju smo imali u spoljnoj politici i ponekad kada je riječ o odbrani. Za sve ovo potreban je konsenzus i usaglašavanje stavova – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da se ne treba instistirati na razlikama u BiH, nego imati stalni dijalog.

– Imam drugačiji stav od svojih kolega o poziciji visokih predstavnika i aktivnostima međunarodnog faktora u BiH. Međutim, o ovome ne treba da se ubjeđujemo svaki dan – rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o posjeti Mađarskoj, Cijanovićeva je podsjetila da je ona bila zvanična i da je u ovu zemlju pozvana kao predsjedavajuća Predsjedništva BiH.

– Dobila sam saglasnost da u Mađarskoj predstavljam Predsjedništvo BiH, a sa mnom su bili i predstavnici kabineta druga dva člana Predsjedništva Željka Komšića i Denisa Bećirovića – navela je Cvijanovićeva za RTRS.

Ona kaže da, gdje je moguće, treba imati konsenzus u Predsjedništvu BiH.

– Međutim, u praksi nije uvijek moguće doći do konsenzusa, ali treba mu težiti. Vidjećemo kako će sve izgledati, imam svoje stavove, ne izlazim iz propisanih nadležnosti i onoga što je u Ustavu i nikome ne uzurpiram, niti sprečavam bilo šta. Jednako ne dozvoljavam da meni neko umanjuje prava i govori protiv Republike Srpske, a pogotovo da šalje krivu sliku, na šta se mora reagovati – navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je lično dobila poziv na molitveni doručak u SAD i da nema ništa protiv da idu i druga dva člana Predsjedništva BiH.

– Ova posjeta bi trebalo da bude realizovana uskoro. Imam izgrađen odnos prema odlascima u inostranstvo i sagovornicima i vidjećemo kako će sve izgledati – navela je Cvijanovićeva.

Ona smatra da bi najprirodnije bilo da su prve zajedničke posjete Predsjedništva BiH bile zemljama regiona.

– To je normalno, ali, nažalost, teško će to biti realizovano. Nema stvari koje su uradile Srbija i Hrvatska, a da nisu bile napadnute iz Sarajeva. Recimk kada je građen Pelješki most – bio je napad iz Sarajeva, pa priča o Sutorini u Crnoj Gori, zatim napad zbog realizacije projekata sa Srbijom među kojima je izgradnja aerodroma u Trebinju. Nadam se da ćemo sada imati veću ozbiljnost – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je mišljenja da je potrebno iskoristiti sve blagodeti regionalne saradnje.

Kada je riječ o Bećirovićevom prijedlogu da Damir Arnaut i Zlatko Lagumdžija budu imenovani za ambasadore BiH, Cvijanovićeva je rekla da je jako teško predstavljati BiH, posebno ako zlurado pričate o bilo kom narodu, naglasivši da BiH mogu predstavljati ljudi koji su kredibilni, nisu ostrašćeni i koji žele, znaju i mogu da razumiju da predstavljaju višenacionalnu zajednicu.

– Još u Predsjedništvu BiH nismo razgovarali o ambasadorima i cijenim da će o tome biti riječi za nekoliko sedmica. Ovo treba da bude stvar dogovora i promišljanja gdje ćemo koga postaviti. Nisam naivna, ali želim da vjerujem da se stvari mogu složiti – zaključila je Cvijanovićeva.