Cvijanović: Ne može se osuđivati obrazovni sistem na osnovu jedne fotografije

121
Foto: SRNA

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je, komentarišući okrestrirani napad Bošnjačka na fotografiju učenika iz Srebrenice u narodnim nošnjama koja je na društvenim mrežama objavljena uz natpis „četnici“, istakla da se na osnovu jedne slike ne može osuđivati cijeli sistem obrazovanja.

– Fotografija, ili bilo šta što izaziva negativne emiocije drugih, ne mora da znači da treba da osuđujete cijeli sistem. Ne može se suditi na osnovu jedne fotografije kakav je sistem – rekla je Cvijanovićeva u Banjaluci.

Ona je istakla da je važno da u obrazovnom sistemu Republike Srpske postoje predani i posvećeni ljudi koji se bave časnim poslom i da postoje institucije koje vode računa o tome da se unapređuje vaspitni i obrazovni proces.

– Zbog toga ulazimo u reforme da bismo spremili naše učenike da po završetku školovanja mogu da dođu do kvalitetnih poslova – kaže Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da o ovom slučaju nije upoznata i da zbog toga ne može da ga komentariše.

– Nisam imala priliku da dobijem informaciju iz škole i od svojih saradnika. Razmortrićemo sve i vidjeti šta se dogodilo – rekla je Trivićeva novinarima.

Fotografija je objavljena na društvenoj mreži „Instagram“ na profilu jednog od učenika osnovne škole u Srebrenici.

Potez grupe srebreničkih osnovaca kritikovali su, između ostalih, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir Peštalić.