Cvijanović: Ne odustajati od ideje formiranja rezervnog sastava policije

51
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da Srpska ne smije odustati od ideja za koje stoodsto zna da su ispravne, poput formiranja rezervnog sastava policije, zahvaljujući kojem bi danas institucije mnogo lakše mogle da se bave pitanjem migrantske krize.

Cvijanovićeva je napomenula da ovakva ideja nije realizovana jer je bilo „političke galame“ i izmišljenih priča da bi to mogla biti prijetnja po ostatak BiH, te naglasila da bi formiranje ovakvih snaga bile korisne i u Federaciji BiH, jer bi to značilo bezbjednost na višem nivou.

– Kada god izađete sa nekom dobrom idejom, po pravilu krene galama iz Sarajeva, onda galame stranci i tako dalje. Ne smijemo odustajati od stvari za koje znamo da su ispravne nego moramo na njima istrajati – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci na obilježavanju tri godine od početka rada Fakulteta bezbjednosnih nauka univerziteta u Banjaluci.

Foto: SRNA

Ona je ponovila da je Srpska imala puno pravo da traži uspostavljanje rezervnog sastava policije, koji bi uz redovni, ali i one koji na naučnoj i svakoj drugoj osnovi proučavaju određene izazove, mogli da se uključe u pitanja opšte bezbjednosti Republike Srpske.

– Suočeni smo sa izazovima koji izlaze iz klasičnih okvira javne bezbjednosti, možda čak i nacionalne bezbjednosti. Stvari moramo posmatrati na globalnom nivou, a kada danas pogledate situaciju u vezi sa migranstkom krizom ili prethodne godine koje su bile obilježene globalnom prijetnjom od terorizma ili dešavanja te vrste, naravno da razumijemo koliko je važno da naši ljudi, ne samo oni koji nose policijsku ili vojnu uniformu, nego i stručnjaci za različite oblasti, a posebno bezbjednost, budu zajedno integrisani i na raspolaganju široj društvenoj zajednici da bi mogla da se odbrani od tih izazova – rekla je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Prema njenim riječima, svi ti izazovi pokazuju koliki je značaj obrazovnih ustanova, poput Fakulteta bezbjednosnih nauka i koliko je njihova uloga važna u izgradnji i jačanju perspektive za stabilnu budućnost Republike Srpske.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je bila na čelu Vlade koja je podržala transformaciju Visoke škole unutrašnjih poslova u Fakultet bezbjednosnih nauka i da Srpska ima kadrove koji će moći da odgovore na buduće izazove.

– Stojim iza onoga što je misija ovog fakulteta jer znam da će mnogo toga zavisiti upravo od ljudi koje ćemo školovati ovdje. Važno je da uvodimo nove nastavne programe, neku novu praksu u nastavni proces u najširem smislu, posebno u visokom obrazovanju, znajući koliko je važno da idemo u korak koji nam diktira novo doba – rekla je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić rekao je da postoji veliko interesovanje mladih za ovaj fakultet, koji je do sada upisalo oko 300 studenata.

On je naveo da ova visokoškolska ustanova ima dobru saradnju sa srodnim fakultetima iz Rusije, Srbije i Sjeverne Makedonije.

– Dogovoreno je da zajedno sa Fakultetom bezbjednosti iz Moskve uradimo studijski program drugog ciklusa, tako da će naši studenti dobijati dvije diplome – moskovskog i banjalučkog univerziteta – istakao je Ćeranić.

On je naveo da kod studenata ovog fakulteta postoji i patriotizam, jer svake godine ešalon studenata učestvuje u svečanom defileu povodom Dana Republike, ali i dobrovoljnom davanju krvi.

Foto: SRNA

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da ovaj fakultet uspješno ostvaruje međunarodnu saradnju, ali i nastavni proces, kako teorijsku tako i praktičnu nastavu.

– Veoma smo zadovoljni sa razvijanjem ove naše najmlađe organizacione jedinice. Moram da pohvalim rukovodstvo Fakulteta na brižnom izboru kadra koji učestvuje u nastavnom procesu, jer je riječ o najboljim – rekao je Gajanin.

Foto: SRNA

Fakultet bezbjednosnih nauka danas je promovisao 20 diplomaca, koji bi trebalo biti zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Fakultet je osnovan 6. marta 2017. godine i nastao je nadogradnjom Visoke škole unutrašnjih poslova.