Cvijanović: Odbrana ustavne pozicije Srpske u srcu svih političkih aktivnosti

66
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je odbrana Ustava i ustavne pozicije Srpske u srcu svih političkih aktivnosti, te istakla da se Republika Srpska nosi sa svim problemima i krupnim koracima ide naprijed.

Cvijanović je ukazala da već 30 godina traje uporna borba Republike Srpske da svoja ustavna prava materijalizuje u praksi i da za spoljni svijet to možda djeluje neobično.

– Često dolazi do neshvatanja onog što mi radimo i veoma je teško objasniti da se borite da ostvarite za ono što imate pravo prema Ustavu – rekla je Cvijanović u dokumentarnoj televizijskoj emisiji pod nazivom „U srcu velika moja Republika“, koja je povodom 30 godina donošenja Ustava Republike Srpske emitovana na RTRS-u večeras.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Srbi neće pristati ni na jednu drugu osim na dejtonsku BiH, dok se istovremeno pokušava stvoriti islamska država.

Dodik je „i znance i neznance“ upitao zašto Srbi ne mogu da dobiju prava koja su im garantovana Dejtonskim sporazumom i Ustavom te dodao da je ključno pitanje derogacija dejtonskih prava i ovlašćenja.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je srpski narod u BiH u stalnim izazovima, da mora da čuva Republiku Srpsku, njen Ustav i tekovine borbe na ovim prostorima u proteklih 30 godina, pogotovo prvih godina njenog postojanja.

Čubrilović je rekao da u kontinuitetu traje pokušaj majorizacije srpskog i hrvatskog naroda u BiH.