Cvijanović: Odluke Ustavnog suda BiH kose se sa temeljnim ustavnim principima

24
Foto: SRNA

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da su odluke Ustavnog suda BiH u kontinuitetu štetne po interese Republike Srpske jer se kose sa temeljnim ustavnim principima na kojima počiva dejtonska BiH.

Cvijanovićeva je naglasila da zabrinjava glasačka mašinerija u kojoj uporno učestvuju strane sudije i to samo po sebi ukazuje da BiH nema nikakav kredibilitet, a nažalost i sami građani su, generalno govoreći, izgubili povjerenje u pravosuđe.

– Zabrinjava i činjenica da odluke Ustavnog suda BiH u kontinuitetu doprinose pogoršanju ukupne političke atmosfere u BiH i produbljivanju nepovjerenja među narodima, jer umjesto da budu u funkciji zaštite ustavnosti one služe kreiranju sistema koji odudara od onog što su predvidjeli Dejtonski sporazum i Ustav BiH – istakla je predsjednica Republike.

Ona je upozorila da je zabrinjavajuće i to što Ustavni sud BiH u zadnje vrijeme radi ono što su ranije radili visoki predstavnici, te da se ovome pribjeglo da bi se izbjegla kritika na račun OHR-a, a sve pod pretpostavkom da se odluke sudova moraju poštovati, pa da tu i nema mjesta kritici.

– Ja bih voljela da građani Republike Srpske i Federacije BiH žive u ambijentu u kojem vlada pravna sigurnost. Ali kakva je to pravna sigurnost ako o istim pitanjima sud za Brčko Distrikt kaže jedno, a za Republiku Srpsku drugo, ili ako u istom pitanju koje se odnosi na Republiku Srpsku jednom kaže jedno, a drugi put ne uzme u obzir ono što je rekao u nekoj prethodnoj odluci – navela je Cvijanovićeva za Srnu.

Ona je naglasila da Ustavni sud BiH prilikom odlučivanja nije prihvatio iste principe kojima je riješeno pitanje raspolaganja imovine u Brčko Distriktu prema kojem je prihvaćen Zakon o javnoj svojini Brčko Distrikta i Distriktu je omogućeno da svojom imovinom upravlja i raspolaže u punom kapacitetu.

Takođe, navela je Cvijanovićeva, Ustavni sud BiH je u postupku odlučivanja bio kontradiktoran i nije vodio računa o postojanju odluke iz 2000. godine kojom je odbijen zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 58. stav 1, 59. stav 4. i 5, 60. i 68. tačka 6. Ustava Republike Srpske, a kojim je potvrđeno pravo Republike Srpske da reguliše svojinske odnose i zaštitu svih oblika svojine na svojoj teritoriji.

Predsjednica Republike je konstatovala da zabrinjava i nedosljednost ovog suda.

– Današnji sastanak bio je konstruktivan, i dva zaključka su donesena jednoglasno. Narodna skupština Republike Srpske je centralno i najpozvanije mjesto u kojem se treba štititi dejtonska pozicija Republike Srpske i braniti njene ustavne nadležnosti. Posebna sjednica Narodne skupštine biće održana u ponedjeljak. Danas je odlučeno i da predstavnici iz Srpske neće učestvovovati u odlučivanju u institucijama BiH dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda BiH, odnosno stranih sudija. Žalimo što se Ustavni sud BiH godinama percipira kao politički instrument u rukama bošnjačke politike poduprte visokim predstavnicima – naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednica Republike je istakla da je građanima Srpske dosadilo da oni i Republika Srpska stalno moraju od nečeg da se brane u državi u kojoj bi trebalo da zajednički žive sa drugima.

– Institucijama Srpske je preko glave toga da rasipaju energiju na eksperimente umjesto da se, u partnerstvu sa drugima, radi na poboljšanju ekonomske i socijalne situacije. Godinama trpimo udare na identitet, obilježja, Dan Republike, a sada i na imovinu, vlasništvo i svojinu – konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je prema Ustavu, Republika Srpska nadležna da uređuje svojinske odnose.

– Mi smo za to da se ova država uredi na način da bude po mjeri svima, i u tome smo partneri. Ako je BiH predviđena da bude samo mjesto u kojem ćemo jedni druge osporavati ili jedni drugima zagorčavati život, nisam sigurna da se to može uošpšte više tolerisati – poručila je Cvijanovićeva.

Govoreći o reakcijama iz Federacije BiH od bošnjačkih političara, ona je rekla da su očekivane i ne treba bilo koga u Srpskoj da dotiču.

– Mi trebamo dati svoj doprinos u tome da pokušamo urediti stvari na način da budu prihvatljive za sve. Naša odgovornost je pred građanima i Ustavom, a ne da razmišljamo o njihovim reakcijama. Zato je važno da institucije Republike Srpske funkcionišu, a ne da se bavimo time hoće li ikada biti izabrana, recimo, nova Vlada FBiH ili hoće li ikada u ovom vijeku biti održani izbori u Mostaru ili hoće li ikada biti ukinuta strašna segregacija u obrazovnom sistemu FBiH koja se ogleda kroz koncept „dvije škole pod jednim krovom“ – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da je ponosna što Republika Srpska pokazuje kapacitet da brzo implementira izborne rezultate, što sva djeca idu zajedno u jednu školu pod jednim krovom i što je Srpska u stanju da se kao društvo okupi oko važnih praznika i tema.