Cvijanović: Otvaranje pogona kompanije „Male“ – nova razvojna šansa za cijelu Republiku Srpsku

5
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je otvaranje novog proizvodnog pogona kompanije „Male elektrik drajvs Bosnija“ u Aleksandrovcu nova razvojna šansa za Laktaše, regiju i cijelu Republiku Srpsku, te da je riječ o jednoj od najvećih investicija u Srpskoj i BiH.

– Ovdje je posebno značajan rad Vlade Republike Srpske, koja godinama predano radi da bi obezbjeđivala što bolje uslove za naše privredne subjekte. Drago mi je kad čujem da je investitor ponosan što posluje u Republici Srpskoj jer je naišao na dobar primjer i brigu koju su pokazali lokalna vlast i Vlada Srpske – istakla je Cvijanovićeva.

Prije zvaničnog otvaranja pogona, Cvijanovićeva je zahvalila investitoru i gradskim vlastima za uloženi trud u prethodnom periodu da bi se ovako veliki projekat realizovao na području Laktaša.

– Ovdje je predviđen plan rasta zaposlenih, krećemo se prema broju od 1.000 radnika. Osim toga, ovo je odgovoran poslodavac i Republika Srpska želi da ima što više ovakvih poslodavaca koji ispunjavaju obaveze prema zaposlenima – rekla je Cvijanovićeva u Aleksandrovcu.

Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Cvijanovićeva je naglasila da prepoznaje napore koje je uložila lokalna zajednica, kojoj se danas može čestitati zbog svih inicijativa, zajedništva, a pogotovo zbog toga što investitor ovo posmatra za nekoliko decenija u budućnosti.

– Zahvalna sam ljudima koji su se upustili u ovaj veliki poslovni poduhvat, ali i lokalnim vlastima koje su izašle u susret njihovim potrebama – istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, jedno je omogućiti adekvatnu poslovnu klimu da bi neko došao i počeo da radi, ali je posebno značajno da se i nakon investicije nastavlja veza sa ulagačem.

Foto: SRNA

Novi proizvodni pogon kompanije „Male elektrik drajvs Bosnia“ danas je svečano otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 miliona evra.

Pogon su otvorili Cvijanovićeva, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Nadzornog odbora grupe „Male“ Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika i mehatronika ove grupe Martin Velhofer i Guntram Has, kao i gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić.

Otvaranju prisustvuje i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović, te brojni građani.

Kompanija „Male“ vodeći je dobavljač sistema za automobilsku industriju, a dijelove koje proizvodi ima svaki drugi automobil u svijetu. Riječ je o dijelovima za putnička, teretna i radna vozila.

Ova kompanija u Laktašima zapošljava 600 radnika, sa tendencijom da taj broj dostigne 1.000.