Cvijanović: Otvaranje vrtića značajan iskorak u predškolskom obrazovanju

121
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je otvaranje vrtića „Bajka“ u Aleksandrovcu značajan iskorak u ukupnom predškolskom obrazovanju Srpske, a namjera je da se obezbijedi što veći obuhvat djece u urbanim i ruralnim sredima.

Cvijanovićeva je naglasila da se stiču uslovi da se ovako nešto radi širom Republike Srpske, jer se do sada taj proces vršio u različitim objektima.

– Ovo je dobar model udruživanja sredstava, Vlada Republike Srpske obezbijeila je 800.000 KM, ali tu su i donacije Švajcarske, UNDP-a. Koristili smo i mehanizam saradnje domaćih i međunarodnoh finansijskih organizacija – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Aleksandrovcu nakon otvaranja novog vrtića za 60 mališana.

Prema njenim riječima, ovo je razvojna šansa Srpske, jer se na ovaj način pomaže roditeljima da usklade poslovne i porodične obaveze, a i procesu obrazovanja prilazi se na drugi način.

– Ovo otvara i neke druge prilike, jer je u vrtiću zaposleno 11 ljudi, što doprinosi razvoju Republike – smatra Cvijanovićeva.

Otvaranju su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović.