Cvijanović: Podrška aktivnostima boraca VRS, ali ne i političarima

34
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da podržava aktivnosti svih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske koje se bore za poboljšanje materijalnog statusa boračkih kategorija, ali da ne podržava političare koji su učestvovali u protestima.

– Institucije Republike Srpske moraju pokazati dužnu pažnju prema svim borcima Vojske Republike Srpske bez obzira u kojoj organizaciji oni djeluju – rekla je Cvijanović novinarima u Stanarima.

Cvijanović je istakla da razumije da su „Veterani Republike Srpske“ danas imali proteste u Banjaluci i da je to bio sastavni dio plana njihovog rada, te skretanja pažnje na probleme kako bi oni bili riješeni.

Ona je rekla da ne podržava političare koji su učestvovali u protestima, jer time ne čine dobro boračkoj populaciji i to urušava kredibilitet boraca da se sami bore za svoja prava.

– Šta će gradonačelnik Banjaluke (Draško Stanivuković) na protestima? On treba da bude na svom radnom mjestu i da rješava poslove, te da otvori budžet i da kaže da je Republika dala to i to, i idem ja sa svojim timom da vidim šta ja mogu da uradim da bi se poboljšao status boraca. Od gradonačelnikovog hodanja tamo niko nema koristi – poručila je Cvijanović.

Komentarišući današnji sastanak sa predstavnicima Udruženja „Veterani Republike Srpske“ u Banjaluci, Cvijanovićeva je rekla da je to bio konstruktivan sastanak kojem je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i resorni ministar Duško Milunović.

– Sastanak je bio prilika da vidimo šta je to analizirano i realizovano od prethodno usvojenih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske u martu i da vidimo gdje se statusno nalazimo, kada je u pitanju rješavanje nekih stvari koje su u toku – istakla je Cvijanović.

Cvijanović je rekla da su na sastanku neke stvari pojašnjene, a za neke stvari će nastaviti razgovor u narednom periodu.

– Apsolutno podržavam šta borci i njihove organizacije traže, a to je potpuna transparentnost kada su pitanju korisnici pomoći koja dolazi iz budžeta Republike Srpske – istakla je Cvijanović.

Ona je navela da su pojasnili da postoje određeni problemi u pogledu objavljivanja registra boraca i to ne zato što to neko ne želi, već zato što ih je u prethodnom periodu zaustavila Agencija za zaštitu ličnih podataka koja je rekla da se to ne može objavljivati kako su tražila boračka udruženja.

– Podržavamo da se napravi revizija koju borci traže i da se vide zakonom stečena prava i u slučaju da postoje određeni propusti, moraju se sankcionisati i otklanjati – istakla je Cvijanović.

Ona je napomenula da je opredjeljenje Vlade Republike Srpske da se jača materijalni položaj boračke populacije, ističući da je to i pokazano, jer je ove godine za 14 odsto povećana osnovica za obračun ratnih i civilnih invalidnina.

– Raduje me činjenica da je Vlada nastavila sa aktivnostima povezivanja radnog staža, odnosno uplate doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje kako bi demobilisano borci VRS koji imaju preko 60 godina mogli da ostvare prava koja im pripadaju po tom osnovu – zaključila je Cvijanović.