Cvijanović: Podrška ideji da se nađe nova matrica za članstvo u EU

35
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da austrijski „non-pejper“, nazvan „Širenje EU i politika prema susjedima mimo postojećih šablona“ u kojem se predlaže i „postepeni“ prijem zemalja Zapadnog Balkana u EU, zvuči kao smislen prijedlog.

– Ako hoćemo da budemo realni, onda je jasno da u ovom trenutku za neko novo klasično priširenje EU nisu spremne ni države zapadnog Balkana, a ni sama EU. Podržavam ideju da se nađe neka nova matrica da bi se taj put ka članstvu učinio realnijim, jer on to danas nije i pored svih poruka kojima se izražava opredijeljenost i jednih i drugih da do toga dođe.

Da li bi se to dešavalo baš na ovaj način kako je navedeno ili uz neke varijacije, to nije ni bitno. Očito da je dosadašnji šablon za pristupanje prevaziđen i ne nudi baš neki optimizam da bi svi u regiji i stigli do zacrtanog cilja. Zato smatram da je mudrije tražiti način da se obezbijedi čvršće povezivanje pretendenata na članstvo sa institucijama EU dok se ne steknu uslovi za pravi prijem novih članica – istakla je Cvijanović.

Ona je naglasila da podržava svaki prijedlog kojim bi se u realnom smislu ispunio taj vakuum, ali, vjerovatno će ovaj prijedlog naići na sumnjičavost i pojedinih zemalja zapadnog Balkana i negodovanja da je to neka utješna nagrada za neizvjesno članstvo.

Prema njenom mišljenju, bolje je kretati se pomalo, nego nimalo, te da je na državama članicama EU da se opredjeljuju oko ovog ponuđenog modela.

– Dobro je što se države zapadnog Balkana nazivaju ključnim partnerom EU, a loše je to što se ovom prostoru uporno pristupa pogrešnim metodama. Ideja o postepenoj integraciji nije sasvim nova i vjerovatno je rat u Ukrajini ubrzao razmišljanje da se barem nešto uradi na tom planu u našoj regiji, kad se već ne mogu napraviti neki veliki pomaci – ocijenila je Cvijanović.

Na pitanje Srne kako se u priču o integraciji BiH u EU uklapa nametanje odluke o finansiranju izbora od strane Kristijana Šmita, predsjednik Srpske je odgovorila da se ne uklapa nikako.

– Pričaju kako se navodno brani demokratija jer se osigurava održavanje izbora, a intervenišu nedemokratskim metodama od strane neizabranog stranca koji bi da djeluje iznad demokratski izabranih institucija. Sve je u BiH lakrdija, pa tako i ovo. Srozao se ugled i BiH, ali i stranog faktora koji ovdje djeluje – naglasila je Cvijanović.

Ona je ukazala da bi trebalo vidjeti može li se nekako spriječiti potpuni kolaps kredibiliteta i jednog i drugog, jer ovo što je na sceni vodi u potpuni sunovrat.