Cvijanović: Predstavnici Srpske obustavljaju rad u odlučivanju u zajedničkim institucijama

71
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama obustavljaju rad u odlučivanju dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu.

Cvijanovićeva je nakon sastanka zvaničnika Republike Srpske, predstavnika Srpske u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u Republici, rekla da je to prvi zaključak sastanka.

Predstavnici Srpske obustavljaju učešće u odlučivanju na nivou BiH dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranih sudija u ovom sudu.

Drugi zaključak je da će biti zatraženo održavanje hitne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjednica Srpske je rekla da su oba zaključka donesena jednoglasno.

– Željeli smo da čujemo mišljenje zvaničnika Republike Srpske, predstavnika Srpske u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u Republici, te smo posligli saglasnost i donijeli dva zaključka – navela je ona.

Cvijanovićeva je istakla da Ustavni sud BiH u kontinuitetu donosi štetne odluke za Republiku Srpsku koje izlaze iz okvira i nadležnosti ovog suda, definisanih Ustavom BiH.

https://youtu.be/A_nRfDPGpqI

U Banjaluci je danas održan sastanak zvaničnika Republike Srpske, predstavnika Srpske u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u Republici.

Sastanku su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, predsjednik Ustavnog suda Srpske Džerard Selman.

Sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i drugi predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, te predstavnici političkih stranaka u Srpskoj.

Tema sastanka bila je odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu, te politička situacija u Srpskoj i BiH.