Cvijanović: Protekle četiri godine pokazatelj jedinstva i timskog rada institucija Srpske

4
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su protekle četiri godine njenog mandata bile izazovne, ali i pokazatelj jedinstva i timskog rada institucija Republike Srpske.

Ona je istakla da je normalno da se nakon pandemije i situacije u vezi sa ukrajinskom krizom trpe posljedice i određeni poremećaji na svjetskom tržištu.

– Svaki mandat obilježe neke poteškoće, ali ovaj je pokazatelj jedinstva naših institucija, između Kabineta predsjednika, Narodne skupštine Srpske, Vlade i srpskog člana Predsjedništva. Kroz timski rad donijeli smo važne mjere koje su nam olakšale period pandemije i ovaj period nove krize. Mislim da je to najvažnije – rekla je Cvijanovićeva večeras za RTRS.

Prema njenim riječima, za četiri godine održan je jak socijalni dijalog sa socijalnim partnerima, uz puno poštovanja njihovih zahtjeva.

Cvijanovićeva je naglasila da su uspješno povećane plate, penzije, borački dodatak, realizovana jednokratna pomoć prema mladima, penzionerima i boračkoj populaciji.

– Podigli smo i minimalne plate i kad pogledamo region stalno smo u vrhu ljestvice, čak po određenim pokazateljima imali smo prvu poziciju i uspjeli da održimo korak u strateškim projektima, kao što su saobraćaj, infrastruktura ili renoviranja škola, vrtića i igrališta – poručila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila i na mijenjanje zakonske regulative, koja obuhvata set mjera koji se odnose na porodicu, porodilje i višečlane porodice.

– Dodatni iskorak je da ćemo obezbijediti besplatne prenatalne testove za buduće majke. To je jedinstvena mjera u cijelom regionu i na to sam ponosna. U teškim vremenima uspijevamo riješiti životna pitanja građana – naglasila je predsjednik Republike Srpske.

Cvijanovićeva je dodala i da je borba za očuvanje nadležnosti Srpske, da se pokaže da političari i institucije smiju reći šta misle.

– Nikada nismo bježali iz Skupštine, dogovarali smo se sa građanima i sve u svemu, zadovoljna sam, iako je posebno stanje zbog dešavanja u Ukrajini, ali mi se borimo i dalje i pobijedićemo – zaključila je Cvijanovićeva.

Prioritet poboljšanje standarda građana

Rad u funkciji poboljšanja životnog standarda građana i stabilna Republika Srpska uvijek su bili prioriteti Vlade i republičkih institucija, poručila je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ona smatra da joj narod vjeruje jer očekuje stabilnost i zaštitu nadležnosti, za šta je ona opredijeljenja.

– To je moje opredjeljenje, kao i Vlade i naših institucija, da bez tenzija i bez ratova štitimo svoje nadležnosti, jer tako čuvamo i jačamo institucije koje na taj način mogu obezbijediti sredstva za privredu, porodicu, infrastrukturu – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da postoji dobra komunikacija sa građanima koji cijene garancije u okviru isplate primanja u ovim nestabilnim vremenima.

– Nama treba jaka politika. Nije vrijeme za mržnju niti za politička prepucavanja – rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Republika Srpska opstaje kao najorganizovaniji dio BiH bez opterećenja.

Ona je naglasila da je Srpska mjesto slobode i dragocjenost za one koji u njoj žive.

– Treba da se ponašamo tako i da, živeći slobodno, ne želimo da ograničimo slobodu nekome drugome – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je uložen ogroman napor da se očuva Republika Srpska, kao i da ne može shvatiti politike koje hoće da okrnje republičke institucije.

– Budem šokirana kad prepoznam politike koje ne razumiju važnost svega ovoga, one koji hoće da okrnje naše institucije i stavljaju političko Sarajevo na prvo mjesto. Trebamo cijeniti ono što imamo. Mnogi su dali živote i dijelove tijela za Republiku Srpsku, to poštujem i cijenim i znam da to naši građani takođe cijene – zaključila je Cvijanovićeva.