Cvijanović u Mrkonjić Gradu: Uspješna i funkcionalna lokalna zajednica

18
Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Mrkonjić Grad uspješna i funkcionalna lokalna zajednica u kojoj je mnogo urađeno zahvaljujući zajedničkim aktivnostima opštine i Vlade Srpske.

Cvijanović je istakla da je posebno raduje što su na području Mrkonjić Grada uspjeli da rehabilituju i neke privredne subjekte koji su bili poharani tokom rata ili su bili prestali da rade.

– Ništa to ne bi moglo da bude da nije bilo odgovornih ljudi na lokalu, ali i u Vladi Srpske koji su to prepoznali kao jedan od strateških prioriteta – rekla je Cvijanović novinarima u Mrkonjić Gradu nakon razgovora sa opštinskim rukovodstvom.

Foto: SRNA

Ona kaže da je raduje što je i načelnik opštine Dragan Vođević iznio plan sanacije, rehabilitacije, rekonstrukcije putne infrastrukture.

– Mi ćemo to zajedno raditi sa lokalnim vlastima, kao i sve ono drugo što su sadržaji koji pomažu ljudimo da uspješno ili ugodno borave ovdje – rekla je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je istakla da ju je obradovala i namjera opštine da, poput drugih uspješnih lokalnih sredina, krene u projekat obezbjeđivanja stanova za mlade bračne planove.

– Raduje me što ovdje vode računa i o potrebama za poljoprivrednike, što se uspješno razvija sportski život i što brojna udruženja mogu normalno da funkcinišu – rekla je Cvijanović.

Foto: SRNA

Cvijanović je nakon razgovora sa opštiskim rukovodstvom obišla srednjoškolski centar u Mrkonjić Gradu, koji je u fazi rekonstrukcije.

– Ova škola je primjer projekta u koji su zajedno uključeni sa različitih nivoa vlasti i Srbija i Vlada Srpske i Kabinet predsjednika i lokalna zajednica. Sve to treba da služi na dobrobit našim prosvjetarima, a prvenstveno našim đacima i možemo biti ponosni na to – istakala je Cvijanović.

Ona je izrazila zahvalnost lokalnim vlastima u Mrkonjić Gradu na predanom radu, istakavši da su imali čitav niz godina dobru sardnju sa republičkim vlastima.

– Kada imate ljude koji znaju da kandiduju projekte, da stanu iza njih i kažu koliko su oni važni za njihovu lokalnu zajednicu, to svaki put naiđe na podršku Vlade. Kvalitet projekta je taj koji garantuje da ćete dobiti podršku – rekla je Cvijanović.

Foto: SRNA

Vođević je rekao da je upoznao predsjednicu sa svim projektima koji se rade u Mrkonjić Gradu, te da su razgovarali o ulaganju u infrastrukturu.

– Pristupuli smo i izmjeni regulacionog plana zone Luke gdje se nalaze naša dva stadiona, a tu planiramo da izgradimo i gradski bazen – naveo je Vođević.

On je zahvalio predsjednici Srpske što ih podržava ne samo finansijski, već i što daje podstrek da sve ono što su planirali sprovedu u djela.

Vođević je zahvalio i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je Srbija unazad nekoliko godina uložila velika sredstva u ovu opštinu, između ostalog, i u srednjoškolski centar.

– Cilj nam je da mladi ostanu ovdje, a mi smo i na Skupštini donijeli odluku da obezbijedimo besplatan prevoz za sve učenike i srednjoškolce i osnovce sa područja naše opštine – dodao je Vođević.

Foto: SRNA

Direktor Mašinske škole Predrag Đuza rekao je da je plan da novu školsku godinu počnu u savremnom objektu i da je do sada na zgradi srednjoškolskog centra urađena nova fasada i dio krova.

Direktor Gimnazije Zoran Bjelajac je istakao da će zgrada srednjoškolskog centra nakon potpune rekonstrukcje biti reprezentativan objekat ne samo za Mrkonjić Grad, nego za Srpsku.