Cvijanović: Region mora tijesno sarađivati

22
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da predstoji težak period kada je riječ o migrantskoj krizi i da je krajnje vrijeme da zemlje regiona tješnjom saradnjom pokušaju rješavati probleme.

– Nažalost, dogovor koji je EU imala sa Turskom nije uspio zbog raznih razloga. Mi možemo žaliti zbog toga, međutim problem je ako se ovo mjesto napravi stacionarom za migrante. Evropa je neka granice zatvorila, a neke preko kojih su oni došli nije, i to predstavlja problem. Vidjeli smo reagovanja iz Grčke i biće mnogo problema. To treba biti opomena za sve u regionu da moramo tijesno sarađivati – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Predsjednica Srpske smatra da u BiH još ne postoji svijest o pravoj opasnosti migrantske krize i šta to sve znači za njene građane, kao i za Evropu.

– Za Evropu je, ipak, lakše jer se oni hermetički zatvaraju i nalaze način da zaštite sebe i svoje stanovništvo, svoju privredu i bezbjednost u krajnjem slučaju – navela je predsjednica i dodala da je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio 29. februara da je njegova zemlja otvorila granice prema Evropi za sirijske izbjeglice zbog nedovoljne pomoći.

– Stotine migranata od tada su se okupile na granici Turske i Grčke i pokušavaju da pređu u ovu članicu EU – dodala je Cvijanovićeva.