Cvijanović: Republika Srpska, za razliku od političkog Sarajeva, nema namjeru da blokira projekte u regionu

11
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Strpske Željka Cvijanović rekla je da je Republika Srpska, za razliku od političkog Sarajeva, pokazala da nema namjeru da blokira bilo kakve projekte u okruženju, pa tako ni Pelješki most.

– Za razliku od toga, Srpska je stalno blokirana od političkog Sarajeva, kao što su projekti „Buk Bijela“, izgradnja aerodroma u Trebinju i drugi energetski i saobraćajni projekti sa Srbijom – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da postoje manipulacije kada je riječ o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, odnosno Beograd-Banjaluka, gdje je bilo raznih spekulacija, istakavši da je bilo i opstrukcija u vezi sa izgradnjom mosta koji treba da poveže auto-put Banjaluka-Gradiška i dalje sa EU.

– Imamo stalne opstrukcije iz Sarajeva i oni blokiraju svaki koji projekat koji se realizuje u Srpskoj. Oni blokiraju i projekte od regionalnog značaja. Ne znam zašto ne bi podržali projekte koji ne ugrožavaju nikoga, a realizuju se u nekoj zemlji u okruženju. Kamo sreće da se region ubrzanim korakom integriše na ekonomskom planu, da udružimo kapacitete da bismo investirali – navela je ona.

Kada je riječ o BiH, Cvijanovićeva je naglasila da je ona „minoran faktor u okviru regiona, a posebno u globalnim i evropskim okvirima“.

– BiH želi da svima zabada prst u oko i da se svađa, niko nije prijatelj – rekla je Cvijanovićeva i ponovila izgradnju svih projekata koji nas ne ugrožavaju.

Govoreći o kritikama na račun srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da otvara benzinske pumpe, Cvijanovićeva je naglasila da rukovodioci Srpske idu gdje god ih ljudi pozovu i gdje procijene da imaju komunikaciju sa ljudima.

– Mi smo sa narodom, slavimo sa njim i tugujemo kada je to neophodno. Odlazimo ako se to uklapa sa našim obavezama i volimo da budemo sa ljudima. Nemamo namjeru da sjedimo u salonima ili izolovanim kancelarijama. Mi svoju politiku gradimo sa ljudima i svaki skup je dobrodošao – rekla je Cvijanovićeva.