Cvijanović: Rezolucija Bundestaga pravi dodatni nered u BiH

8
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla da je rezolucija Bundestaga o BiH namjerno izglasana kako bi pravila dodatni nered u okviru BiH, a s jasnim ciljem da se favorizuje BiH koja nije predviđena Ustavom i u kojoj će postojati dominacija jednog naroda dok će druga dva naroda biti u potpunosti skrajnuta.

Cvijanovićeva je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske naglasila da parlament Srpske mora biti u kontinuitetu čuvar interesa Republike i reagovati adekvatnom većinom na sve ono što su najave određenih loših poteza.

Ona je rekla da priča oko agremana i njemačkog ambasadora dolazi u drugi plan i da se to stvorilo kao okolnost da se može raspravljati o veoma važnom pitanju rezolucije Bundestaga o BiH.

– Da je ova Narodna skupština odmah nakon rezolucije Bundestaga sjela, utvrdila određena pitanja, stavove, i poslala to tamo članovima parlamenta, ja vam garantujem da niko od njih to ne bi ni pročitao, a danas kad nakon ovog zasjedanja i ove rasprave uputimo pismo, iznesemo naše stavove, onda će se to posmatrati sa puno više značaja i puno više dužne pažnje – navela je Cvijanovićeva tokom razmatranja prijedlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju odluke o davanju agremana njemačkom ambasadoru veoma štetnom po vitalne interese Srpske.

Ona je istakla da je ponašanje Njemačke neprincipijelno.

– Krajnje je neprincipijelno da jedna država koja počiva apsolutno na principu decentralizacije drži slovo bilo kome drugom i objašnjava kako treba da bude uređenje mimo onog ustava koji je jednako tako predvidio decentralizovanu državu u kojoj svi imaju svoja prava – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je poražavajuća činjenica to što je kreator nečega što je postala zvanična spoljna političa Njemačke osoba koja je manje političar Njemačke nego vodi svoj produženi rat u okviru BiH.

– Stvarna situacija je ta da imate bošnjačku dijasporu koja kreira stavove ili rješenja koja treba da usvaja zvanična spoljna politika jedne države kakva je Njemačka – rekla je Cvijanovićeva, dodajući da je to neprincipijelno jer unosi destruktivnost i smanjuje šanse objektivnog pristupa ovom prostoru.

Ona je rekla da je rezolucija Bundestaga povod današnje rasprave u parlamentu Srpske i da je treba proglasiti štetnom po interese Srpske.

– Treba da je proglasimo kraje malicioznom, štetnom po interese Republike Srpske i konačno interese cijele BiH jer BiH koju danas imamo počiva na našem dogovoru o decentralizovanoj zemlji, a ne o tome što će neko donijeti neku rezoluciju i reći poslije toga da je u pitanju politički pamflet – dodala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je posebno poražavajuće to što na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske ne učestvuje većina predstavnika opozicije, napominjući da je parlament Srpske mjesto gdje se trebaju ukrstiti politički argumenti.

Cvijanovićeva je rekla da je evidentno odsustvo opozicije sa zasjedanja Narodne skupštine kada god se raspravlja o važnoj temi.

Ona je istakla da time neće biti umanjena jačina činjenice da je Narodna skupština Srpske konačna instanca u odlučivanju onda kada srpski član Predsjedništa BiH uloži odluku koju je procijenio štetnom za vitalni interes Republike Srpske.

Prema njenim riječima, suštinska stvar je sa sjednice parlamenta Srpske poslati poruku i svim narednim pokušajima nasrtaja na ono što su nadležnosti Republike Srpske i konstitutinost naroda BiH.

– Ako danas i kažemo da nema dvije trećine za neku odluku, sutra će biti dvije trećine. Prema tome, mislim da sastavni dio ove naše rasprave danas, uz zaključke koje ćete donijeti, svakao podrazumijeva da se obratimo onima koji su donijeli jednu nakaradnu, problematičnu, krajne malicioznu, tendencioznu, izlobiranu rezoluciju koja je štetna i za BiH – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da nije od opozicije čula ni riječ o tome da je štetno i pogrešno ono što je navedeno u rezoluciji Bundestaga o BiH.

Cvijanovićeva je naglasila da je besmisleno reći da će današnja sjednica parlamenta naštetiti ljudima iz Srpske koji žive i rade u Njemačkoj, dodajući da su i ti ljudi zabrinuti za Republiku Srpsku.

Ona je istakla da je današnja skupštinska diskusija opomena i poruka mnogim drugim da se dovedu u red i počnu da na BiH gledaju na način koji će biti dobronamjeran prema svima koji tu žive, a ne da favorizuju jedne.

– Ovo što se sad dešava na sceni je favorizovanje jednih na štetu drugih i krajnji bezobrazluk u kojem se tvrdi da treba reorganizovati neku zemlju – ocijenila je Cvijanovićeva.